Logo
  • Nieuws
  • 29 december 2009
  • Erik de Groot

Inkomenstoets in plaats van zware beroepen?

Het voorstel van minister Donner om mensen met zware beroepen uit te zonderen van de AOW-leeftijd verhoging vindt geen goedkeuring bij de vakcentrales FNV, CNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Zij pleitten gezamenlijk voor een toetsing naar inkomen, dit schrijft dagblad Trouw.

Beeld Inkomenstoets in plaats van zware beroepen?

In het voorstel van de vakcentrales zou het voor mensen met een lager inkomen mogelijk blijven om te stoppen op hun 65ste. De grens ligt in dit voorstel bij een inkomen van 35.000 euro bruto. Jan Berghuis, bestuurder van FNV Bondgenoten: “We hebben berekend dat je met een inkomensgrens van 35.000 euro bruto zo’n 90 procent van de mensen die je graag wilt ontzien, wel hebt gehad.”

 

Doorwerken

Het voorstel kan vooralsnog goedkeuring vinden bij de sociale partners FNV, CNV en VNO-NCW. “Het is de moeite waard dit verder te onderzoeken," aldus Niek Jan van Kesteren, algemeen directeur van VNO-NCW. Hij wijst er echter wel op dat de grens van 35.000 euro te hoog is. Het modale inkomen ligt in Nederland op 32.000 euro. Op deze manier werken te weinig mensen door na hun 65ste," aldus Van Kesteren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.