Logo
  • Nieuws
  • 18 februari 2009
  • Lianne Bouman

Geen grote beloningen meer bij bedrijfsopvolging

De buitensporige beloningen van topbestuurders zijn al jaren een doorn in het oog van de politiek. Om aan deze ‘graaicultuur’ een einde te maken, is een wet aangenomen om een aantal beloningsvormen aan een extra zware belastingheffing te onderwerpen.

Beeld Geen grote beloningen meer bij bedrijfsopvolging

De wet ‘Excessieve beloningsbestanddelen’ (op 1 januari 2009 van kracht geworden) is zo ruim geformuleerd dat ook het mkb de dupe wordt van vooral de heffing over het lucratief belang. Deze regeling heeft ook betrekking op ‘gewone’ bedrijfsopvolgingen en herstructureringen en is eveneens van toepassing op werknemers die als beloning voor hun werkzaamheden aandelen krijgen.

 

Maximaal 52 procent belasting

Over de winsten die zij hiermee behalen, moeten zij volgens de lucratiefbelangregeling tot maximaal 52 procent belasting betalen (box 1). Voorheen was men bij toekenning van de aandelen belasting in box 1 verschuldigd, maar alle latere waardeontwikkelingen vielen bij de werknemer in box 3. Deze box kent geen belastingheffing op koerswinsten.

 

Er is sprake van een lucratief belang, als:

  • de vennootschap verschillende soorten aandelen kent en de aandelen die de werknemer verkrijgt zijn achtergesteld bij andere aandelen en op het soort aandelen die de werknemer houdt minder dan tien procent van het totale nominale aandelenkapitaal is gestort; of
  • als het zogenoemde preferente aandelen betreft met een preferent dividend van ten minste 15 procent per jaar.

 

Let op

Aangezien het wetsvoorstel erdoor is, dient men in de praktijk bij gewone bedrijfsopvolgingen en herstructureringen bijzonder beducht te zijn op de onverwachte mogelijkheid dat sprake is van een lucratief belang bij de opvolger of overdrager. Het is daarom raadzaam een fiscalist te raadplegen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.