Logo
  • Nieuws
  • 23 november 2018

Leidinggevenden belangrijker voor werktevredenheid dan collega’s

Werkend Nederland is tevreden over zijn of haar direct leidinggevende. De leidinggevende speelt een belangrijke rol in de werktevredenheid van medewerkers, een belangrijkere rol zelfs dan die van collega’s.

Beeld Leidinggevenden belangrijker voor werktevredenheid dan collega’s

Dit blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Flycatcher onder een representatieve groep van 1.000 werkende Nederlanders heeft uitgevoerd. 

Een goede leidinggevende is belangrijker voor de bevlogenheid dan ooit tevoren: voor het eerst sinds 2012 is dit de grootste voorwaarde voor een hoge werktevredenheid. Hoewel de samenwerking met collega’s ook van grote invloed is op de werktevredenheid, laat het onderzoek zien dat de invloed van de direct leidinggevende zwaarder weegt dan de invloed van het team. Ook voor een hoge betrokkenheid en productiviteit en een lage mate van cynisch gedrag blijkt goed leiderschap een vereiste.

Werkend Nederland positief over leidinggevende

Acht op de tien Nederlanders kan bij de leidinggevende terecht voor hulp of advies en wordt op een aardige manier behandeld. Ook kan drie kwart van de Nederlanders goed opschieten met de leidinggevende en voelt een even grote groep zich vrij om zijn of haar mening te geven. Medewerkers zijn het minst tevreden over de oprechtheid van de leidinggevende. Daarnaast twijfelt men erover of de leidinggevende oog heeft voor de rechten van de medewerker.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.