Logo
  • Nieuws
  • 5 juli 2018
  • Bron: Sodexo

Evenwichtige man-vrouw balans leidt tot betere bedrijfsresultaten

Managementteams met een evenwichtige samenstelling van mannen en vrouwen halen betere resultaten volgens talrijke indicatoren. Operationele marges, de klanttevredenheid en de trouw van de medewerkers zijn het hoogst binnen gemengde teams, met name teams met een vrouw-manverhouding tussen 40 en 60%.

Beeld Evenwichtige man-vrouw balans leidt tot betere bedrijfsresultaten

Dit blijkt uit onderzoek van facilitair dienstverlener Sodexo over een periode van vijf jaar bij vijftigduizend managers met verschillende functies in zeventig eenheden over de hele wereld. De belangrijkste conclusies op een rij:

  • De operationele marges stijgen veel meer binnen gemengde teams dan binnen andere teams.
  • Het gemiddelde percentage van trouw van de medewerkers ligt bij gemengde teams meer dan 8 procentpunten hoger dan bij andere teams.
  • Het gemiddelde percentage van klantentrouw ligt bij gemengde teams meer dan 9 procentpunten hoger dan bij andere teams.
  • De betrokkenheidsgraad van de medewerkers ligt bij gemengde teams meer dan 14 procentpunten hoger dan bij andere eenheden.
  • Bij eenheden met evenveel mannen als vrouwen lag het aantal ongevallen met 12 procentpunten lager dan bij andere eenheden.

Verplicht quotum?

Sophie Bellon, Chairwoman of the Board of Directors of Sodexo, geeft aan wat de rol van een quotum voor het minimale aandeel van vrouwen in topfuncties kan zijn. “Een verplicht quotum zorgt voor een versnelling. Het komt dan op de agenda van organisaties en daar wordt het, net als veel andere zaken, gewoon iets dat gedaan en gemeten moet worden. Maar ik ben niet voor quota ‘sec’. Je hebt meer nodig, zoals de juiste cultuur en mindset binnen de organisatie. Onze studie laat zien dat een goede man/vrouw balans gewoon goed voor de business is. Dus waarom zou je dat niet doen?”

Sodexo breekt met deze studie een lans voor de gelijkheid van mannen en vrouwen. De huidige raad van bestuur van de onderneming bestaat voor 50% uit vrouwen. 32% van de directiefuncties wereldwijd wordt bekleed door vrouwen, een stijging van 6% op de allerhoogste niveaus sinds 2013. Voor de functies van het middenmanagement en het locatiemanagement bedraagt dit cijfer 46%. Momenteel werkt 59% van het totale personeelsbestand onder leiding van een gemengd team. Het bedrijf heeft zich gecommitteerd om in 2025 40% vrouwen in senior management te bereiken en heeft 10% van de bonussen gekoppeld aan deze statistiek.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.