Logo
  • Nieuws
  • 25 maart 2020
  • Bron: EenVandaag

Cybercriminaliteit: 3 tips om veilig thuis te werken

Videoconferencing, velen zijn er deze dagen zoet mee. Maar heel veilig is het niet. Drie tips van experts bij EenVandaag.

Beeld Cybercriminaliteit: 3 tips om veilig thuis te werken

1. Deel geen gevoelige gegevens met videoconferencing

Waar komt je informatie uit de videoconference terecht? Dat is niet altijd duidelijk. Tech- en onderzoeksjournalist van de Volkskrant Huib Modderkolk ziet bijvoorbeeld dat hulpverleners en mensen in de zorg FaceTime gebruiken om consulten door te laten gaan. Wat wettelijk verboden is. Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegeven pleit dan ook voor een duidelijke richtlijn van VWS en de zorgverzekeraars.

Je kunt wel veilig beeldbellen en chatten maar dat gaat via betaalde software. Skype of FaceTime kun je gebruiken maar bespreek dan geen gevoelige gegevens met je collega’s. Als je dat wel wilt, bel dan even met elkaar geeft Wolfsen aan. Signal is volgens Modderkolk wel een veilige optie.

2. Vergeet niet te updaten

Het systeem wordt op het werk voor iedereen tegelijkertijd geüpdatet als er een nieuwe, veiligere, versie beschikbaar is. Thuis niet. Draai thuis dus altijd updates van je werksysteem op je eigen computer geeft Hielke Bontius van het Nationaal Cybersecurity Centrum (NSCS) aan. Op die manier scherm je bedrijfsinformatie zo goed mogelijk af voor hackers als je thuis via je werksysteem werkt.

3. Wees extra alert op phishing mails

Tegenwoordig zijn de meesten wel zo alert om niet op ongebruikelijke links in mails te klikken. Maar wees extra alert zegt Bontius. "Internetcriminelen spelen altijd in op actuele gebeurtenissen, dat zie je nu ook bij corona.” Ook gaan er mails rond met daarin het verzoek een nieuw wachtwoord in te stellen omdat je nu thuis werkt.

Ook landen proberen misbruik te maken van de coronacrisis. Volgens Modderkolk was er onlangs een Chinese spionagegroep actief in Mongolië. "Het leek alsof het Mongoolse ministerie van Buitenlandse Zaken een update stuurde over corona, maar het was een phishingmail met malware uit China. Met als doel om Mongoolse bedrijven binnen te komen," zo bericht hij bij EenVandaag.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.