Logo
  • Achtergrond
  • 17 april 2023
  • Jan Bletz

Maak kennis met je nieuwe collega, ChatGPT - schrijfmaat, brainstormbuddy en redacteur

HR-professionals hebben er een nieuwe collega bij gekregen: ChatGPT. Wat zijn de mogelijkheden van deze veredelde chatbot? Enkele experts namen de proef op de som. Zo is Thomas Mulder, CHRO van VodafoneZiggo onder de indruk van hoe goed het programma personeelsadvertenties kan 'screenen' - wordt wel rekening gehouden met de diversiteit van de doelgroep? – en vervolgens kan herschrijven. Enkele waardevolle toepassingen én aandachtspunten.

Beeld Maak kennis met je nieuwe collega, ChatGPT - schrijfmaat, brainstormbuddy en redacteur

Sinds het Amerikaanse bedrijf OpenAI eind november ChatGPT lanceerde, heeft deze chatbot in een paar weken miljoenen gebruikers weten te vinden. De servers waar de dienst op draait kunnen alle opdrachten maar nauwelijks aan, vaak haperen ze of zijn ze overbelast. De media raken er niet over uitgeschreven. “Dit wordt een Google-killer”, heet het. Of: “Dit luidt een nieuwe industriële revolutie in.” Of op z’n minst: “Dit gaat het werk zoals wij kennen veranderen.”

Het beste kunnen we ChatGPT waarschijnlijk beschouwen als een nieuwe collega, die de HR-professional diverse klusjes uit handen kan nemen, zoals Fortune-journalist Paolo Confino zegt. 

Enkele waardevolle toepassingen

1. Schrijfmaat

“ChatGPT lijkt met name geschikt als ondersteuning bij het (her)schrijven van teksten, wat kan helpen om productiever te worden. Bijvoorbeeld als hulp bij het schrijven van (standaard) e-mails en beleidsdocumenten. In die zin kan het ondersteunend zijn in het werk van kenniswerkers”, zegt Maarten Renkema, Assistant Professor aan de Universiteit Twente (UT) op het gebied van HRM en Innovatie.

2. Brainstormbuddy

Marelle van Beerschoten van adviesbureau Digital Shapers ziet daarnaast veel mogelijkheden in ChatGPT als ‘brainstormbuddy’. Het programma kan je op ideeën brengen voor onderwerpen voor artikelen en presentaties, kan titels verzinnen, mogelijke invalshoeken oplepelen – noem maar op.

3. Redacteur

Artikelen samenvatten, uitbreiden of herschrijven: ChatGPT draait er z’n hand niet voor. Handig als je een profiel wilt opstellen voor een nieuwe personeelsadvertentie, wilt weten of iemand met bepaalde vaardigheden geschikt is voor een functie of om zicht te krijgen op welke cursussen iemand kan volgen die toe is aan een volgende stap in zijn carrière.

Zo heeft Thomas Mulder, CHRO van VodafoneZiggo (en CHRO of the Year) bij wijze van proef al gekeken hoe je als recruiter het beste een Javascript-programmeur zou kunnen interviewen. Ook is hij onder de indruk van hoe goed het programma teksten kan ‘screenen’ – wordt in een personeelsadvertentie wel rekening gehouden met de diversiteit van de doelgroep –  en vervolgens kan herschrijven. En van hoe ChatGPT strategisch advies geeft hoe een ‘converged telco in een volwassen markt zich het beste kan positioneren’.

Belangrijkste aandachtspunten

1. Stel slimme vragen

Hoe gerichter een vraag is die je aan ChatGPT stelt, hoe waardevoller het antwoord. “Als het een te algemene vraag is, krijg je ook wel een heel algemeen antwoord waar je weinig mee kunt”, zegt  Anne Doeser, innovation lead HR van de Rabobank. “De informatie die ChatGPT genereert is vaag en je krijgt al snel een te beperkte blik op het onderwerp.”

2. Vraag door

Niet tevreden met het antwoord dat ChatGPT geeft op een vraag? Vraag door! Tenslotte leent ChatGPT zich uitstekend om mee te chatten. “Reageer op wat het programma antwoordt op een eerste vraag en stel vervolgvragen. Op die manier is het mogelijk om ChatGPT te laten meedenken, en krijg je veel betere resultaten”, aldus Van Beerschoten.

3. Vul je kennis aan

Hoe weet je of de antwoorden van ChatGPT hout snijden? Als ze in lijn zijn met jouw kennis, zit het waarschijnlijk wel goed.  Stel dus vragen op een bekend terrein, en zie de antwoorden als verrijking, zegt Doeser. “Ik zou elke HR-medewerker aanraden om er mee te experimenteren met onderwerpen waar je zelf veel vanaf weet. Dan leer je snel genoeg waar de kracht en valkuilen van de ChatGTP zitten.” 

4. Menselijke inbreng blijft belangrijk

De mogelijkheden van ChatGPT zijn nu al zo uitgebreid dat het de HR-afdeling veel werk uit handen kan nemen. Maar ChatGPT kan de mens niet helemaal vervangen. Het programma heeft nu eenmaal heeft handmatig ingevoerde vragen nodig, en eerder geschreven stukken tekst om te herschrijven of samenvatten. Bovendien blijft de aanwezigheid van de mens essentieel om de ‘output’ van ChatGPT te controleren, zegt Renkema. Het is immers onduidelijk hoe de algoritmen van ChatGPT precies werken, en die kunnen ‘biased’ zijn.

'HR moet ‘als hoeder van de organisatie’ ervoor zorgen dat het gebruik van ChatGPT binnen de organisatie verantwoord gebeurt'

Aan bronvermelding doet de bot ook al niet, en desinformatie ligt op de loer. Zoals OpenAI zelf schrijft: “ChatGPT schrijft soms plausibel klinkende maar onjuiste of onzinnige antwoorden”. Een sceptische houding is dus gerechtvaardigd.” Renkema denkt dat HR ‘als hoeder van de organisatie’ ervoor moet zorgen dat het gebruik van ChatGPT binnen de organisatie verantwoord gebeurt.

5. Voer geen vertrouwelijke informatie in

Nog een aandachtspunt is dat alle informatie die wordt ingevoerd in ChatGPT op straat ligt. Of liever gezegd: ChatGPT kan er vrijelijk over beschikken. “Vandaar ook dat medewerkers er bij ons wel al mee mogen werken, maar absoluut geen vertrouwelijke informatie mogen invoeren”,  zegt Mulder.

Dit is een bewerking van een artikel op CHRO.nl: ChatGPT: 'Je hebt er op z'n minst een sparringpartner bij'

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.