Logo
  • Blog
  • 20 februari 2023

Dynamische planning waarbij elke drie maanden ‘van buiten naar binnen’ wordt gekeken is crucialer dan ooit – Enkele zaken om daarbij mee te nemen

Werk verandert en sneller dan ooit. Heeft het nog zin om een strategisch personeelsplan te maken als je nauwelijks enkele jaren vooruit kunt kijken? Jazeker, maar je moet er wel voor zorgen dat je de nieuwe ontwikkelingen continu meeneemt in je evaluatie en analyse, en je plan regelmatig bijstelt aldus HR-analytics expert Irma Doze.

Door: Irma Doze, AnalitiQs

Strategische personeelsplanning is het proces van het voorspellen van toekomstige personeelsbehoeften en het identificeren van de strategieën en acties die nodig zijn om aan die behoeften te voldoen. Het omvat het analyseren van huidige personeelstrends en toekomstige bedrijfsdoelen en het bepalen van de vaardigheden en capaciteiten die nodig zijn om deze te bereiken.

Strategische personeelsplanning

Het doel van strategische personeelsplanning is ervoor te zorgen dat een bedrijf het juiste aantal werknemers heeft met de juiste vaardigheden in de juiste rollen op het juiste moment. Dit kan een bedrijf helpen om de productiviteit te verbeteren, de kosten te verlagen en concurrerend te blijven op de markt.

Deze doelstelling is nog steeds onveranderd, maar met de veranderende omstandigheden in de markt én de maatschappij, en ook met de veranderingen die het werken zelf op dit moment doormaakt, wordt het steeds lastiger om een strategisch plan te schrijven dat enkele jaren mee kan. Het is dan ook steeds belangrijker om ook de laatste stappen van een goed strategisch plan tot uitvoer te brengen: implementeren, de resultaten monitoren, evalueren en bijstellen.

Dynamische personeelsplanning

Dynamische planning waarbij elke drie maanden ‘van buiten naar binnen’ wordt gekeken is crucialer dan ooit. Dit stelt organisaties in staat om flexibeler te zijn, wat elementair is in de snelle zakelijke omgeving van vandaag. Zaken om daarbij mee te nemen, zijn de volgende:

  • Werken op afstand: De COVID-19-pandemie heeft geleid tot een aanzienlijke toename van werken op afstand, wat de personeelsplanningsstrategieën van organisaties heeft beïnvloed. Bedrijven heroverwegen nu hun benadering van werving en behoud en ontwikkelen nieuw beleid om externe werknemers te ondersteunen.
  • Kunstmatige intelligentie en automatisering: Kunstmatige intelligentie en automatisering worden steeds vaker gebruikt om taken te automatiseren en de efficiëntie te verbeteren, wat gevolgen heeft voor de personeelsplanning. Organisaties moeten overwegen hoe deze technologieën van invloed zijn op de vaardigheden en rollen die van hun werknemers worden vereist.
  • Diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI): Er is een groeiende erkenning dat DEI essentieel is voor effectieve personeelsplanning. Bedrijven richten zich nu op het ontwikkelen van strategieën om een divers en inclusief personeelsbestand aan te trekken, te behouden en te bevorderen, en om eventuele structurele belemmeringen voor DEI aan te pakken.
  • Wendbaarheid van het personeelsbestand: Organisaties erkennen steeds meer de behoefte aan een flexibeler personeelsbestand, dat snel kan reageren op veranderende bedrijfsomstandigheden. Ze ontwikkelen strategieën om een flexibeler personeelsbestand te bevorderen, met meer nadruk op opleiding, ontwikkeling en bijscholing.
  • Medewerkersbetrokkenheid: Werknemersbetrokkenheid is een ander belangrijk aspect van strategische personeelsplanning. Bedrijven richten zich nu op het ontwikkelen van strategieën om werknemers gemotiveerd en betrokken te houden en ervoor te zorgen dat ze in lijn zijn met de doelen en waarden van de organisatie.

Een goed ontworpen (dynamisch) strategisch personeelsplan kan ook helpen de betrokkenheid van werknemers te vergroten, wat op zijn beurt kan leiden tot verbeterde productiviteit, minder verloop en meer werkplezier.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.