Logo
  • Blog
  • 12 mei 2015

HR op de divan: 'Niets lukt'

De laatste jaren hebben wij heel veel plannen ontwikkeld. We hadden een duidelijke visie en concrete stappen beschreven voor de uitrol. Nu ik terugkijk is er bijna niets van terechtgekomen. Al die mooie plannen zijn óf volledig veranderd óf helemaal vastgelopen. Ik vraag me meer en meer af wat ik hier loop te doen. Niets lukt. Ligt het aan mij of ben ik als HR-professional gewoon machteloos?

Karen B. HR Directie in de semi-overheid

U moet leren uw resultaten niet aan uw plannen af te meten. Te vaak zien wij plannen als een te halen of te missen doel. De wereld verandert echter voortdurend of er zijn zaken die we over het hoofd hebben gezien bij het plannen maken of belanghebbenden veranderen onderweg van positie. Zie doelen als een 'moving en morphing target'. Dat wil zeggen: doelen, plannen en visie zijn een leidraad, meer niet.

Zorg onderweg voor een permanente dialoog met de betrokkenen over hoe zij het doel zien en of er voor hen alweer iets veranderd is. Zo hou je als projectgroep en opdrachtgever hetzelfde voor ogen. Of dat nog hetzelfde doel is als waar we mee vertrokken, kan niet schelen. Het gaat er om dat we iets verbeteren, niet dat we een droom uit het verleden verwezenlijken. Toets de voortgang aan de kleine resultaten onderweg.

In een tijd als deze moeten we niet meer denken in 'uitrollen'. Denk als een constructief opportunist: voortdurend proberend de wereld mooier te maken, maar werkend met dat wat er is of gebeurt. Beweeg mee met wat kan, volg niet het pad dat u bedacht had. Het voert naar een doel dat alweer verder getrokken is.

Koester de mooie dingen. De momenten dat iets lukt, hoe klein ook. Dat is uw bijdrage. Al die kleine dingen opgeteld is veel meer dan u nu ziet.

Als HR-manager houd je je bezig met complexe vraagstukken in complexe krachtenvelden. Ik denk met u mee. Zelf een dilemma aanbrengen? divan@weka.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.