Logo
  • Nieuws
  • 1 februari 2021
  • Mariel Hovemann

Het model van Ulrich: de vier rollen van HR

De Amerikaanse professor Dave Ulrich onderscheidt in zijn standaardwerk Human Resource Champions vier rollen voor HR. Het boek heeft internationaal grote impact gehad op het denken over en beoordelen van de rol, de bijdragen en de toegevoegde waarde van HR in organisaties. De door hem geschetste rollen van 'HR-strateeg en HR-businesspartner' zijn voor vele vakgenoten het ideaalbeeld geworden waar men zich graag aan spiegelt.

Beeld Het model van Ulrich: de vier rollen van HR

Ulrich onderscheidt in zijn model vier rollen voor HR die allen van wezenlijk belang zijn en in de juiste samenhang en intensiteit uitgevoerd moeten worden:

  1. De strategic partner zorgt voor een succesvolle uitvoering van de bedrijfsstrategie door als strategische partner van het management de bedrijfsdoelen te vertalen in concrete HR-strategie en prioriteiten voor HR. Voorbeelden: strategic HR planning, HR als business partner, culture and image.
  2. De change agent is de veranderkundige en zorgt voor capaciteit tot verandering en een vernieuwde organisatie. Voorbeelden: staffing, organizational design, survey action planning, performance measurement, training and development.
  3. De administrative expert is de beheersspecialist en levert HR primair een goede infrastructuur (proces op orde). De bijdrage van de administrative expert is momenteel goed zichtbaar in het veranderende denken over de inrichting van de HR-functie zoals de vorming van shared service concepten en de outsourcing van HR-activiteiten. Voorbeelden: compensation & benefits, HR information systems, compliance.
  4. De employee champion wordt vrij vertaald de inzetbaarheidsdeskundige genoemd en draagt bij aan toegewijde en competente medewerkers. HR moet de behoeften van medewerkers invoelen en zorgen dat daarop wordt ingespeeld. Het intellectuele kapitaal dat in medewerkers steekt, moet actief verder worden ontwikkeld, aldus de insteek van de employee champion. Voorbeelden: employee relations, labor relations, safety & workers' compensation, diversity.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.