Logo
  • Nieuws
  • 12 maart 2019
  • Peter van den Hout

Heeft u de ideale HR-fte-ratio?

De HR-fte-ratio is een goede maatstaf voor de efficientie van uw HR-functie. De HR-fte-ratio drukt uit hoeveel medewerkers in de organisatie bediend worden door één fte (van 40 uur) in de HR-functie. Weet uw wat de ideale verhouding hiervoor is?

Beeld Heeft u de ideale HR-fte-ratio?

Er lijkt iets minder (na)druk te liggen op het efficiënter inrichten van de HR-functie van organisaties, want de gemiddelde HR-fte-ratio is de afgelopen jaren gedaald van 77 naar 74. Dit betekent dat één HR-fte (van 40 uur) gemiddeld 74 medewerkers in de organisatie bedient, zo blijkt uit de meeste recente versie van het onderzoek Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement van Berenschot in samenwerking met HR Strategie.

Onder de HR-fte-ratio vallen alle HR-taken binnen een organisatie, met uitzondering van die taken die door de (lijn)manager worden uitgevoerd. Daaronder vallen dus ook alle HR-administratietaken, advies, beleid en management. Ook als deze onder de financiële afdeling vallen, of zijn geoutsourcet. Als de taken zijn uitbesteed worden de kosten hiervan gerapporteerd.

Hoe groter de organisatie, hoe hoger de HR-fte-ratio

Naarmate organisaties groter zijn, stijgt de HR-fte-ratio, wat betekent dat grotere organisaties naar verhouding met minder HR-capaciteit uitkomen. Dit schaalvoordeel zwakt echter wel af naarmate de omvang van de organisatie toeneemt. De HR-fte-ratio verschilt ook sterk per sector. In de collectieve sector en handel, transport en dienstverlening is de ratio een stuk hoger dan bij de overheid.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.