Logo
  • Nieuws
  • 13 mei 2009
  • Mariel Hovemann

‘De tijd is rijp voor een HR-transformatie’

Bezuinigingen, massaontslagen, faillissementen: de recessie slaat hard toe. Juist nu is de rol van HR groter dan ooit. En juist nu is een gestroomlijnde HR-afdeling van levensbelang. HR moet de amibtie hebben om nadrukkelijk en proactief als partner van de directie te opereren. Dit betogen Tjerk-Jan Adema, HR-Transformatie Consultant bij adviesbureau Capgemini en Marijke Dekker, directeur van de Capgemini Consulting University in het laatste nummer van HR Strategie.

Beeld ‘De tijd is rijp voor een HR-transformatie’

Organisaties willen zoveel mogelijk presteren en daar zo weinig mogelijk geld aan kwijt zijn. Elke afdeling in een organisatie heeft doelstellingen en prestatie-indicatoren, ook de HR-afdeling ontspringt de dans niet. HR kan zijn waarde echter maar moeilijk aantonen. Bovendien is HR verstrikt geraakt in een web van transactionele processen. De tijd is rijp voor een HR-transformatie.

 

Duidelijke processen

Volgens Adema gebeurt het nu veel te weinig dat HR proactief als partner van de directie opereert. “De eerste stap om daar te komen is door aan te tonen dat je je eigen zaken goed op orde hebt. Dan krijg je pas krediet om over dat soort dingen mee te denken. Een positie in de directie, dat is waar je als HR-manager terecht wilt komen.” Om de HR-doelstellingen te behalen en de waarde van HR aan te tonen, zijn duidelijke processen een voorwaarde. Adema en Dekker ontwikkelden daarom het ‘Proces-ambitie-model’ (PA-model). Dit model kijkt naar de volwassenheid van processen, op vijf ambitieniveaus.

 

Redesign

Het gebruik van het PA-model heeft ook gevolgen. Dekker: “Als je de processen zo efficiënt en effectief mogelijk inricht, doe je eigenlijk meteen een redesign. Je komt namelijk vaak op andere processen terecht als je de vertaalslag van organisatiedoelen naar procescriteria maakt. Dat komt doordat je opeens op een heel andere manier naar de HR-functie en de hele organisatie kijkt.”

 

Worstelt u met het inrichten van uw HR-functie en die van uw afdeling?

Tjerk-Jan Adema en Marijke Dekker geven op 11 juni in Utrecht een masterclass ‘Wezenlijk werken aan een HR-functie die toegevoegde waarde levert’. Aan het eind van het seminar loopt u weg met een persoonlijk actieplan voor uw afdeling en alle handvatten om het plan goed uit te voeren. Kijk voor meer informatie op www.hrpraktijk.nl/opleidingen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.