Logo
  • Blog
  • 14 april 2020

35% van de thuiswerkende medewerkers vindt dat de samenwerking achteruit holt

‘Het piept en het kraakt in de zorg’, horen we regelmatig tijdens persconferenties. En dat is helaas waar. Maar het piept en het kraakt ondertussen in elke organisatie. Voor talloze medewerkers is het thuiswerken, vaak in combinatie met het thuisonderwijs, nauwelijks vol te houden. 35% geeft inmiddels aan dat ze de samenwerking met collega’s achteruit vindt hollen. Twee weken geleden was dat nog maar 9 procent.

Een zorgwekkende ontwikkeling omdat juist nu de meeste organisaties alle zeilen moeten bijzetten. Dat blijkt uit de corona impact monitor van marktonderzoeksbureau Motivaction.

Interne communicatie kan ervoor zorgen dat thuiswerkende medewerkers aan boord én betrokken blijven. Maar voor succesvolle communicatie zijn eerst inzichten nodig. PROOF en Motivaction sloegen de handen ineen en ontwikkelden samen www.coronawerkgeversonderzoek.nl. Dat is de start van een integrale aanpak voor interne communicatie in deze tijden: eerst meten en dan schieten met scherp. De corona engagement monitor is een real time online tool die zicht geeft op hoe het gaat met medewerkers. Je kunt real-time en continu kijken naar de resultaten,  waardoor je direct als werkgever aan de slag kunt met de uitdagingen die je tegenkomt én direct kan zien of inspanningen resultaat opleveren.

Ester Koot, HRM research consultant bij Motivaction: "Frequent meten is nu meer dan ooit van belang om snel te kunnen handelen en om de effecten van beleid te weten. De corona engagement monitor is een kompas voor goed werkgeverschap in tijden van crisis en helpt om de continuïteit van organisaties te waarborgen, nu en als de ‘normaliteit’ terugkeert."

Nadat helder is wat urgent is, kan de organisatie direct aan de slag met pragmatische oplossingen op het gebied van interne communicatie. Samen hebben we besloten onze krachten nog sterker te bundelen en te doen waar we goed in zijn: werken aan alignment in veranderende tijden. Dat medewerkers op nummer 1 moeten staan, prediken we al jaren. Maar juist nu verdient dat wat ons betreft extra aandacht. Alleen al omdat het ook voor medewerkers pittige tijden zijn en zij graag willen weten hoe zij bij kunnen dragen aan het succes van de organisatie. Op basis van concrete inzichten, kunnen we ook concreet aan de slag om organisaties te helpen. Dat vraagt om snelheid in combinatie met zorgvuldigheid.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.