Logo
  • Nieuws
  • 7 maart 2019
  • Bron: Protime

Eenderde ziet het wel zitten om administratief werk uit te besteden aan ‘robotcollega’

Bijna een derde van werkend Nederland (29%) ziet robots als concurrentie. Zij zijn bang hun baan te verliezen als gevolg van robotisering en kunstmatige intelligentie op de werkvloer. Niet iedereen ziet de toekomst somber in. 34 procent staat positief tegenover deze komst. Mannen zien minder op tegen deze innovatie dan vrouwen. Bijna de helft van de mannelijke respondenten (48%) is positief, tegenover slechts een kwart van de vrouwen. 

Beeld Eenderde ziet het wel zitten om administratief werk uit te besteden aan ‘robotcollega’

Dit blijkt uit het onderzoek ‘4 keer tijd voor goed HR-beleid: innovativiteit’ onder 1.019 werknemers uitgevoerd door Protime, specialist in workforce management oplossingen.

Niet technisch genoeg

In het onderzoek is ook gevraagd naar welke factoren ervoor zorgen dat robotisering als positief of negatief wordt ervaren. Sommige werknemers zijn bang niet genoeg technisch kennis te hebben voor de komst van robots. Vrouwen hebben dit gevoel vaker dan mannen, respectievelijk 21 en 11 procent. Daarnaast denkt een groot deel van de werknemers dat de techniek teleur zal stellen. Maar liefst 58 procent noemt storingen als negatief aspect aan de komst van robotisering.

Tijdwinst door robotcollega

De positieve kant is dat innovatie werknemers tijdrovende taken uit handen kan nemen. Een groot deel van werkend Nederland (42%) ziet grote tijdwinst ontstaan door robotisering en kunstmatige intelligentie. Daarnaast ziet nog een groep respondenten (36%) het wel zitten om administratief werk uit te besteden aan een ‘robotcollega’. Werknemers besteden deze gewonnen tijd het liefst aan persoonlijke ontwikkeling (27%) of het optimaliseren van bedrijfsprocessen (17%).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.