Logo
  • Nieuws
  • 2 mei 2013
  • Peter van den Hout

Minder cao-afspraken over duurzame inzetbaarheid

De dit jaar afgesloten cao's laten een trendbreuk zien op het vlak van duurzame inzetbaarheid. Voor het eerst in vijf jaar neemt het aantal akkoorden met kwalitatieve afspraken over duurzame inzetbaarheid af. Het gaat daarbij om concrete afspraken rondom meer scholing, oudere werknemers, werk- en stageplaatsen voor jongeren en vitaliteit van werknemers.

Beeld Minder cao-afspraken over duurzame inzetbaarheid

Dit blijkt uit de maandelijkse voortgangsrapportage van AWVN. De werkgeversvereniging wijdt een en ander aan de recessie, inmiddels de derde op rij.

Stijgende loonafspraken

De cao-overleggen dit voorjaar laten stijgende loonafspraken zien. In april bedroeg de gemiddelde afgesproken loonstijging 1,64 procent. Dat is duidelijk hoger dan het gemiddelde van 1,41 voor alle in 2013 afgesproken cao’s. AWVN verklaart het hogere gemiddelde uit het relatief grote aantal industrie-cao’s dat werd afgesloten, waarin aanmerkelijk hogere loonafspraken worden gemaakt dan in de dienstensector. De meest gemaakte afspraken zijn de afgelopen maanden 2 procent, gevolgd door 0 en 1,5 procent.

Met de hogere loonafspraken in april lijkt een einde te zijn gekomen aan de dalende trend van de afgelopen twee jaar, startend met 1,9 procent in augustus 2011 en eindigend met een laagtepunt van 1,2 procent in februari 2013. AWVN voorziet dat de komende maanden de loonafspraken binnen de bandbreedte van 1,5 tot 1,75 procent zullen passen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.