Logo
  • Nieuws
  • 27 mei 2015

Duurzame inzetbaarheid: Afname vitaliteit door reorganisaties

Herstructureringen op het werk zorgen voor stress en een afname van vitaliteit bij medewerkers. Maar de negatieve effecten zijn minder wanneer werknemers voldoende mogelijkheden krijgen om te leren door te reflecteren en te experimenteren op het werk. Dat is een van de conclusies van het promotieonderzoek van Irina Nikolova aan de Open Universiteit.

Ze onderzocht de relaties tussen professioneel leren en welzijn op het werk in tijden van herstructurering en reorganisaties. Veranderingen in dagelijkse werkactiviteiten en -routines kunnen voor werknemers een stimulans zijn om te leren. Tegelijkertijd kunnen ze ook stress veroorzaken. In tijden van veranderingen kunnen medewerkers onzeker worden over de inhoud van hun toekomstige baan, zo blijkt uit het onderzoek van Nikolova. Ze kunnen bijvoorbeeld vrezen dat ze bepaalde waardevolle aspecten van hun werk kwijtraken. Het is ook mogelijk dat ze hun capaciteiten om efficiënt hun job uit te voeren in vraag beginnen te stellen.

Leerklimaat bevorderen

Volgens Nikolova heeft herstructurering inderdaad twee effecten: het is een stimulans om te leren, maar kan ook leiden - in elk geval op korte termijn - tot emotionele uitputting en verminderde vitaliteit. Tegelijkertijd blijkt het dat werknemers die op hun werk ondersteund worden om te leren en de kans krijgen om te reflecteren en te experimenteren minder last hebben van de negatieve effecten.

Werkgevers moeten zorgen voor een faciliterend en appreciërend leerklimaat om het leren op de werkvloer (het verwerven van nieuwe competenties) te stimuleren. In tijden van herstructurering zouden organisaties vooral moeten investeren in het faciliteren van het leren. Maar het is minstens zo belangrijk dat bedrijven in een tijd van weinig herstructureringen zorgen voor zowel een faciliterend als een appreciërend leerklimaat om het leren op de werkvloer te bevorderen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.