Logo
  • Nieuws
  • 27 oktober 2011
  • mr. Koen Vermeulen, GMW Advocaten

Waarschuwingen verwijderen uit personeelsdossier?

Regelmatig komt het voor dat een werknemer vraagt een waarschuwing uit het personeelsdossier te verwijderen. Waar kijkt de rechter dan naar en waar moet u op letten?

Beeld Waarschuwingen verwijderen uit personeelsdossier?

Een salesmedewerkster kreeg een waarschuwing omdat ze regelmatig haar target niet haalde. Ook kreeg ze een waarschuwing vanwege haar houding. Om haar verkoopcijfers te verbeteren, stelde de werkgever een aantal actiepunten voor. De medewerkster wil via kort geding de waarschuwingen uit haar personeelsdossier verwijderd krijgen. Ook vordert zij de werkgever te verbieden haar uit de functie te ontheffen als later zou blijken dat het verbetertraject niet succesvol is.

 

Instructierecht

De rechter stelt het instructierecht van de werkgever voorop. Dit omvat het geven van aanwijzingen en instructies over hoe het werk moet worden verricht, en ook het geven van waarschuwingen bij niet goed functioneren. De werkgever moet aangeven hoe het functioneren moet worden verbeterd en wat de gevolgen zijn als er geen verbetering optreedt. Daarbij mag de werkgever dreigen met bijvoorbeeld herplaatsing of ontslag.

 

Vonnis toevoegen aan dossier

De rechter oordeelt dat de waarschuwing wegens het niet behalen van de target terecht is gegeven en voldoende is onderbouwd. De onderbouwing van de waarschuwing wegens de onprofessionele werkhouding is onvoldoende duidelijk. De werkgever hoeft die waarschuwing echter niet uit het personeelsdossier te verwijderen, maar moet het vonnis in dat dossier stoppen.

 

De medewerkster moet meewerken aan het verbetertraject. De doelen die daarin worden gesteld, vindt de rechter niet onrealistisch. De rechter ziet ook niet in dat het verbetertraject slechts een ‘schaamlap’ is voor een beoogde beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Als de (verkoop)resultaten van de medewerkster niet verbeteren, dan mag de werkgever daaraan wel de conclusie verbinden dat zij niet in haar functie kan worden gehandhaafd.

 

Rechtbank Amsterdam, 16 augustus 2011, JAR 2011/255

 

Tip

Werknemers zijn bereid te procederen om onwelgevallige waarschuwingen en verbetertrajecten teruggedraaid te krijgen. Zorg als werkgever voor goed vastgelegde en voldoende onderbouwde waarschuwingen, instructies en verbetertrajecten. Zo voorkomt u dat u verplicht bent om een waarschuwing uit het personeelsdossier te verwijderen.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.