Logo
  • Blog
  • 4 juli 2013

Waarom timemanagementmethodes niet werken

Loop jij ook regelmatig aan tegen de grenzen van de tijd? Ondanks het feit dat je behoorlijk goed je prioriteiten stelt in je werk, lukt het maar niet om voldoende tijd te maken voor de dingen die belangrijk zijn. Je merkt dat de timemanagementmethode die je gebruikt niet voldoende helpt om al het belangrijke werk gedaan te krijgen in de tijd die je hebt.

Je kunt het systeem nog zo goed inrichten, zodat je makkelijk je taken op een rij houdt en je prioriteiten kunt stellen. Nog steeds blijven dan belangrijke zaken liggen en moet je meer dan je wilt snijden in de aandacht die ergens anders aan wilt geven. (Het maakt daarbij overigens niet uit of het een eigen methodiek is of een bekende methode zoals ‘Getting Things Done’.)

Dat is balen, want op die manier kun je niet zoveel betekenen in je werk als je graag zou willen. Niet alleen is daardoor je toegevoegde waarde lager dan je leuk vindt, je mist ook de mogelijkheden om die dingen te doen die er voor jou echt toe doen en waar jij je maximale voldoening uithaalt.

Ik wil je graag vertellen hoe je dit oplost, maar moet je daarvoor eerst even iets vertellen dat je wellicht niet graag hoort. Let op, daar komt het...

“Het toepassen van een trucje om al je werk weg te zetten in de tijd, is volstrekt, volkomen en totaal niet zinvol!”

 

Geen leuke boodschap? Dan heb je er vast mee te maken ;-).

Het is pijnlijk om te horen dat datgene waar jij al jaren op zit te ploeteren om goed voor elkaar te krijgen, niet goed zou werken. Ik kan me zelfs voorstellen dat je dit niet van mij wilt aannemen.

Je weet immers zeker dat het ‘managen van je tijd’ belangrijk is om je drukke werk op z’n minst enigszins in het gareel te houden! Het enige dat af en toe nog niet helemaal lukt is het systeem onderhouden. Daarnaast  zijn er zoveel mensen bezig met het managen van hun tijd, die zijn toch niet allemaal met onzin bezig?

Maar het gaat er niet om hoe je je tijd managet, het gaat erom wat je ermee wilt bereiken. En daar gaat het vaak mis. Het punt is dat dit soort ‘gedragstrucjes’ (wat een timemanagementtechniek nu eenmaal is) niet goed werken zolang je ze niet inzet voor de dingen die jij graag wilt realiseren. Als je probeert al het werk dat op je afkomt in te passen in de tijd die er is, weet je zeker dat dit niet gaat lukken. Als er dan toch zaken van je bord afvallen, dan kun je zelf maar beter kiezen welke dat zijn.

Vaak hoop je dat je dingen kunt oplossen op een oppervlakkige manier waarbij je alleen je gedrag aanpast. Het werk is immers al complex en druk genoeg zonder emoties, persoonlijke drijfveren en passies daar ook nog eens in mee te wegen. En met een beetje harder werken of iets beter plannen moet je toch een heel eind kunnen komen…

Maar waar ‘in het hoofd bedachte prioriteiten’ vaak niet passen in je agenda, zullen ‘met passie gemaakte afwegingen’ zich graag laten managen door jouw tijdsysteem. Die wil je immers het liefst realiseren en vormgeven en om dat mogelijk te maken helpt het enorm om hierin zorgvuldig met je tijd om te gaan, met behulp van een timemanagementsysteem.

Dit helpt je om ervoor te zorgen dat je je kostbare tijd inzet voor het realiseren van de dingen die voor jou belangrijk zijn:

  1. Laat de gedacht los dat je vooral de timemanagementtechniek goed moet toepassen. De techniek is een bijzaak, je wilt graag resultaat en voldoening.
  2. Ga bij jezelf te rade waar jij je tijd graag aan wilt besteden. Waar verlang je naar in je werk of privé. Beschrijf het resultaat van je verlangen, wat je wil realiseren en waarmaken.
  3. Zet je timemanagementmethodiek in om de acties die horen bij dit verlangen in te plannen in de tijd, zodat je het kunt waarmaken.

Kortom: niet de timemanagementmethodiek die je toepast is interessant, maar het resultaat dat je ermee wilt bereiken. Zorg er dus voor dat je de techniek inzet voor het realiseren van iets dat belangrijk voor je is en gebruik het niet voor alles dat op je afkomt. Want dat ‘alles’ krijg je toch niet af. Zo toegepast zal het je helpen om met minder moeite meer resultaat te behalen en voldoening te krijgen.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.