Logo
  • Nieuws
  • 21 januari 2011
  • Lonneke Gillissen

Vrouwelijk gedrag leidt tot promotie

Vrouwen die promotie willen maken, moeten zich vooral niet als mannen gaan gedragen. De beste manier om vooruit te komen is door hun vrouwelijke eigenschappen te benadrukken. Dat komt althans naar voren uit onderzoek van de Amerikaanse George Mason University.

Beeld Vrouwelijk gedrag leidt tot promotie

Vrouwen die zich agressief gedragen, hebben minder kans op promotie dan degenen die meer vrouwelijke eigenschappen etaleren.

 

Om promotie te maken doen vrouwelijke werknemers er het verstandigst aan niet te veel zelfvertrouwen en assertiviteit aan de dag te leggen. Dit terwijl die karaktereigenschappen juist wel worden gewaardeerd bij mannen op de werkvloer.

 

Vrouwelijke vrouwen

De onderzoekers volgden tachtig jonge mannen en vrouwen van de studie bedrijfskunde. Na acht jaar bleek dat de vrouwen met een wat meer bazige houding minder vaak promotie hadden gemaakt dan de ‘meer vrouwelijke vrouwen’. Daar stond tegenover dat mannen met diezelfde bazige eigenschappen wel promotie hadden gemaakt.

 

Assistent Management Professor aan de George Mason University Olivia O’Neill en onderzoekster bij dit onderzoek adviseert assertieve vrouwen alleen krachtig op te treden als het echt nodig is. “Als je je als vrouw typisch mannelijk gedraagt, vernietig je mogelijk je kansen op promotie.”

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.