Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2009
  • Tom Dobber

Taskforce DeeltijdPlus pleit voor recht op flexibele werktijden

Het aanpassen van de verlofregelingen alleen biedt geen structurele oplossing om arbeid en zorg beter te combineren. Dit schrijft Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus in een brief aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld Taskforce DeeltijdPlus pleit voor recht op flexibele werktijden

Verlof is per definitie tijdelijk, een hulpmiddel in situaties waarin de combinatie van werk en privé in het gedrang komt. Een structurele oplossing ziet de Taskforce onder meer in afspraken over flexibele arbeidstijden, arbeidsduur en arbeidsplaats. De minister heeft de Taskforce gevraagd te reageren op zijn plannen voor verlofregelingen.

 

Flexibiliteit

De Taskforce DeeltijdPlus vindt dat werkgevers - indien het werk het toelaat - flexibiliteit moeten bieden en sturen op prestatie in plaats van op aanwezigheid. Dit bevordert de zelfstandigheid van medewerkers en hun mogelijkheden om hun werk te combineren met eventuele (mantel)zorgtaken.

 

Groot-Brittannië

Onder de formule ‘right to request, duty to conisder', bestaat in Groot-Brittannië een regeling die mensen in staat stelt flexibel te werken. Door die regeling kunnen werknemers bijvoorbeeld zelf hun werktijden vaststellen, uren berekenen per jaar in plaats van week, werken in duo-banen en thuiswerken. De werknemer mag een verzoek doen om tot dergelijke afspraken te komen, de werkgever is verplicht dit verzoek in overweging te nemen.

 

Wet Aanpassing Arbeidsduur

De huidige Wet Aanpassing Arbeidsduur maakt het weliswaar mogelijk de arbeidsduur aan te passen, maar daar kan slechts eens per twee jaar aanspraak op worden gemaakt. Dit maakt de wet weinig flexibel voor incidentele aanpassingen. Dijkstra: “Hierdoor kan een onnodige drempel ontstaan om het aantal uren weer naar boven bij te stellen bij zowel werknemer als werkgever.”

 

Het nieuwe werken

HRpraktijk organiseert op 14 mei de HRpraktijk Dag 2009. Die dag staat in het teken van ‘Het nieuwe werken’. Het Nieuwe Werken staat voor flexwerken, individuele zeggenschap en leidinggeven op afstand. Met als resultaat een tevreden werknemer, een hogere arbeidsproductiviteit, lagere huisvestingskosten en uw organisatie vormt een aantrekkelijke partij op de arbeidsmarkt.

 

Het stuur loslaten en vertrouwen op medewerkers. Een aanlokkelijk concept. Maar waar begin je? Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn ervaringen van anderen? Oude structuren loslaten is lastig en eng. Want hoe manage je een werkvloer met eigenzinnige werknemers waarvan een groot deel afwezig is? Van u als HR-professional wordt maatwerk verwacht: ‘tailor made’ HRM voor elke werknemer. Maar ook een voortrekkersrol: de toekomst van werk en werken ligt in úw handen. U kunt als ‘change agent’ nieuwe perspectieven bieden. Hoe? Op 14 mei geven we u graag een voorschot op de toekomst. We beloven u een spannende reis, oogkleppen niet toegestaan!

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.