Logo
  • Nieuws
  • 13 mei 2020
  • Bron: HoorayHR

Startups: teamontwikkeling onder druk door corona

De coronacrisis heeft de manier van werken van startups sterk veranderd: 42% van de startups laat hun team minder hard groeien of zelfs krimpen. Het sociale contact tussen collega’s en het motiveren van het team wordt als uitdaging gezien. De ontwikkeling van het team van startups staat daarmee flink onder druk.

Beeld Startups: teamontwikkeling onder druk door corona

Dit blijkt uit onderzoek van HoorayHR onder 110 startups in Nederland. Maar liefst 108.000 banen zijn door startups gecreëerd en uit recent onderzoek blijkt dat er de afgelopen twee jaar 19.700 banen bij zijn gekomen. De coronacrisis lijkt deze banengroei af te remmen: 34% geeft aan voorlopig niemand of minder mensen aan te nemen en 8% neemt zelfs direct gedwongen afscheid van mensen. Toch zijn er ook startups die willen groeien in crisistijd; 7% ziet juist kansen en wil hun team uitbreiden. Het overige deel (49%) geeft aan dat hun plannen ten aanzien van groei ongewijzigd zijn.

De afgelopen tijd zijn ook startups massaal thuis gaan werken. 52% van de respondenten geeft aan dat de effectiviteit van werk gelijk is gebleven en daarbovenop geeft 20% aan dat hun teams zelfs effectiever zijn dan op het kantoor. Redenen hiervoor zijn naast minder reistijd ook vooral minder afleiding en to-the-point meetings.

Minder creativiteit

Toch geeft ook 29% aan dat de effectiviteit is gedaald. Redenen hiervoor zijn onder meer afzetdaling, afleiding door kinderen die noodgedwongen thuis blijven en gebrekkige overleggen. Wel zijn er op sociaal vlak flinke uitdagingen. Het motiveren van het team, het zorgen voor sociaal contact en vooral het praatje bij de koffiehoek worden gemist. Het digitaal samenwerken zorgt voor minder spontaniteit en minder creativiteit bij startups.

Remote working

56% van de respondenten geeft aan ook na de crisis anders te blijven werken. De langetermijnverandering zit hem vooral in remote working. Startups geven aan dat er kritischer wordt gekeken of fysieke afspraken nog nodig zijn. Door een lagere aanwezigheid op kantoor wordt er door de respondenten gekeken of er minder vaste werkplekken nodig zijn.

Het structureel invoeren van een digitale dagstart wordt als mogelijke veranderingen aangedragen, zodat ook op afstand goed gewerkt blijft worden. Het kantoor van de startups wordt daarmee meer en meer een ontmoetingsplek in plaats van enkel een werkplek.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.