Logo
  • Nieuws
  • 16 september 2009
  • Manon Schuttrups

Praten als oplossing voor zelfdodingen

Telecommunicatiegigant France Télécom heeft maatregelen genomen tegen het aantal zelfdodingen binnen het bedrijf. Tot nu toe maakten 23 mensen een einde aan hun leven. De bonden zeggen dat er verband bestaat tussen de zelfdodingen en de werkomstandigheden bij het bedrijf.

Beeld Praten als oplossing voor zelfdodingen

Télécomwoordvoerder Sebastien Audra verklaarde dat het bedrijf al haar 20.000 managers opdracht gegeven om teamvergaderingen te beleggen. Doel is de problemen in kaart te brengen en het onderwerp zelfdoding bespreekbaar maken. Ook komt er een hulplijn voor depressieve werknemers.

 

Aantal valt mee

Het bedrijf liet weten elk geval van zelfdoding te betreuren, maar stelt ook dat een aantal van 23 zelfdodingen in zeventien maanden tijd niet bijzonder hoog is. In 2000 sloegen 28 werknemers de hand aan zichzelf en in 2002 29. Volgens de Wereld Gezondheidorganisatie (WHO) maakten vorig jaar 17,8 van elke honderdduizend Fransen een einde aan hun leven - een van de hoogste cijfers ter wereld.

 

Om de tafel

Na de bewering van de bonden dat de hoge werkdruk en de vele reorganisaties bij France Télécom medeoorzaken zijn van het aantal zelfdodingen, verklaarde de bedrijfstop dat zij niet gelooft dat alle gevallen van zelfdodingen door Télécomwerkers te maken hebben met het werk. Desondanks gaat het bedrijf met de vakbonden en personeel om de tafel over het omgaan met stress op de werkvloer.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.