Logo
  • Blog
  • 24 mei 2022

Officiële waarschuwing uit personeelsdossier

Onlangs werd, in mijn optiek, een opvallende uitspraak uit 2019 gepubliceerd op rechtspraak.nl. Het ging om een officiële waarschuwing. Het komt natuurlijk wel vaker voor dat een werknemer een officiële waarschuwing krijgt en die waarschuwing door de werkgever aan het personeelsdossier wordt toegevoegd. Ook komt het vaker voor dat de werknemer hier dan schriftelijk tegen protesteert en verzoekt dat protest in dat zelfde dossier te stoppen om zo negatieve dossieropbouw tegen (proberen) te gaan. Wat in deze zaak gebeurde zie je minder vaak.

De werknemer vorderde namelijk in een procedure voor recht te verklaren dat werkgever ongegronde verwijten aan werknemer heeft gemaakt en hem ten onrechte een aantekening in het dossier heeft gegeven én werkgever te veroordelen de ongegronde verwijten en de ten onrechte opgenomen aantekening uit het personeelsdossier van werknemer te verwijderen op straffe van een dwangsom.

Niet voldoende zorgvuldig tot stand gekomen

En de rechter wijst dat toe. Deze oordeelt dat het besluit tot de schriftelijke waarschuwing, later omgezet in een aantekening in het dossier, niet voldoende zorgvuldig tot stand is gekomen. Het berust volgens de rechter niet op voldoende feitelijke onderbouwing en is daarmee in strijd met de redelijke eisen van goed werkgeverschap. Werkgever zal de opgenomen aantekening uit het personeelsdossier moeten verwijderen.

Hier de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBGEL:2019:6390

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.