Logo
  • Blog
  • 3 juni 2014

Mediation bij arbeidsconflicten steeds gebruikelijker

De nieuwe Wet Werk en Zekerheid wordt op 3 juni behandeld in de Eerste Kamer. Stemt die vóór, dan gaat er vanaf 1 juli gefaseerd een en ander veranderen. Zo gaat de WW-duur omlaag, krijgen flexwerkers een sterkere rechtspositie en wordt het ontslagrecht hervormd. Hierdoor komen naar verwachting meer ontslagprocedures waarin arbeidsconflicten een rol spelen, voor de rechter. Met professionele registermediators kunt u in die gevallen veel tijd en geld besparen.

Als de Wet Werk en Zekerheid wordt aangenomen, behandelt het UWV in de toekomst alleen nog ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen en bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Bij ontslagaanvragen vanwege disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie, oordeelt de kantonrechter. Tenminste, als werkgever en werknemer er samen niet uitkomen. En doordat werknemers volgens de nieuwe wet twee weken bedenktijd krijgen en vaker aankloppen bij de rechtsbijstand en vakorganisaties, zal dat steeds vaker dreigen te gebeuren. Met goede mediation kunt u een kostbare rechtsgang voorkomen, of op z’n minst soepeler laten verlopen.

Registermediator

Ons advies: kies altijd voor een registermediator. Dan weet u zeker dat u te maken heeft met een professional die onafhankelijk optreedt en aan strenge eisen voldoet op het gebied van bijvoorbeeld opleiding, continue bijscholing en ervaring. Bovendien is er nóg een wetsvoorstel onderweg waarin staat dat bij ontslagaanvragen om persoonlijke redenen de rechter kan verwijzen naar mediation, maar dan wel uitgevoerd door registermediators.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.