Logo
  • Nieuws
  • 25 juli 2012
  • Mariel Hovemann

Innovatie Microsoft stagneert door star beoordelingssysteem

Up or out, dat was destijds de essentie van het Microsoft-succes. Iedereen die bij de softwaregigant wilde werken moest iets van Bill weg hebben. Het werkte lang maar inmiddels smoort het de creativiteit van de briljante werknemers in de kiem zo schrijft Arne van der Wal op ftm.nl.

Beeld Innovatie Microsoft stagneert door star beoordelingssysteem

Microsoft houdt er een ‘meedogenloos beoordelingsmechanisme’ op na. Elk jaar is het voor zo'n 20 procent van de werknemers afgelopen. Juist dat ‘vleesverwerkende beoordelingssysteem’ heeft onbedoeld geleid tot het relatieve verval van Microsoft aldus Van der Wal die zich baseert op het artikel 'Microsofts's lost decade' in Vanity Fair. Het systeem zorgt ervoor dat de competitie intern hoog oploopt. De collega’s  zijn elkaar belangrijkste concurrent. Elk jaar moet namelijk een vast percentage vertrekken. Ook al heb je het eerste jaar overleefd, het volgende jaar kun je er weer bij zitten.

 

Stack rancking is managen op techniek en processen, niet op inhoud. Een typische vorm van denken die op MBA's en business schools wordt onderwezen aldus Van der Wal. Hierdoor werd Microsoft een bedrijf van brilliant people doing mediocre things.

 

Bron: Het verval van Microsoft, Arne van der Wal, ftm.nl

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.