Logo
  • Blog
  • 29 oktober 2015

HR op de divan: 'We raken elkaar kwijt'

De laatste jaren zijn wij overgegaan op plaats- en tijdonafhankelijk werken. Bovendien is onze flexibele schil vele malen groter geworden en het aantal vaste medewerkers sterk gereduceerd. Wat we nu steeds meer zien is dat de binding met elkaar en het bedrijf begint te verwateren. Hoe zorg je voor teambuilding in teams die elkaar nog maar zelden treffen?

Timo te S. Directeur HR bij een bedrijf mobiliteitssector.

Vroeger werkten we samen op een afdeling en kenden we elkaar omdat we de hele dag in dezelfde ruimte zaten. Nu treffen we elkaar hooguit bij een projectvergadering of de nieuwjaarsspeech van de directrice. Dat komt omdat we steeds minder in hiërarchische organisaties werken waarbij de baas nadenkt en de medewerkers uitvoeren. We zijn steeds meer zelfstandige, inderdaad plaats en tijd onafhankelijke, professionals.
Wat bindt dergelijke professionals? Het feit dat we samen aan steeds weer nieuwe uitdagingen werken. Routinewerk verdwijnt immers meer en meer, dat doet de computer of een externe organisatie. Wat we delen is de noodzaak om permanent te blijven professionaliseren. We moeten immers constant leren om onze nieuwe uitdagingen tegemoet te kunnen treden. Daar ligt dan ook de kans om binding te creëren. Zorg dat het leren door en met elkaar gebeurt. Organiseer inspirerende ontmoetingen waarbij we nieuwe mogelijkheden samen onderzoeken, nieuwe technieken, nieuwe inzichten, nieuwe markten.
Samen leren is hetgeen mensen binnen organisaties met elkaar verbindt. Doordat we elkaar minder treffen hebben we de neiging om de ontmoetingen ter zake te houden. Ter zake betekent: het vooral over het project hebben. Juist leren schept de mogelijkheid om elkaar op een andere wijze te leren kennen en zo een band op te bouwen.

Zelf een dilemma aanbrengen?
divan@weka.nl

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.