Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2011
  • Miranda Panse

Gemengde teams zorgen voor meer omzet

Als er in een team van werknemers een behoorlijk aantal vrouwen zit, scoort dat beter dan een team van uitsluitend mannen. Gemengde teams zorgen voor meer omzet en winst per aandeel.

Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam Center for Entrepeneurship van de UvA, dat is gepubliceerd in de Volkskrant.

Beeld Gemengde teams zorgen voor meer omzet

Het effect is het grootst bij teams met 50 tot 60 procent vrouwen. De gemengde teams doen het beter omdat de mannen en vrouwen elkaar scherp houden. Als mannen of vrouwen onder elkaar zijn, wordt daarentegen minder toegezien op afspraken en prestaties.

 

De goede prestaties zijn aantoonbaar te danken aan het feit dat werknemers elkaars werk goed in de gaten houden, de zogenoemde monitoring. Verder blijken mensen in gemengde teams elkaar de ruimte te geven om zich te ontwikkelen en goede prestaties te leveren.


 

Raden van bestuur

Overigens blijkt uit onderzoek van Nyenrode Universiteit dat het haalbaar is om in 2016 de raden van bestuur en commissarissen voor 30 procent door vrouwen te laten vervullen. Daarvoor moet er de komende vier jaar wel bij elk benoemingsmoment één van de twee posities naar een vrouw gaan.

 

“Nederland is een van de weinige landen die ook een quotum wil invoeren voor de raad van bestuur. Het zou beter zijn als bedrijven uit zichzelf aan diversiteit gaan doen. Tenminste als ze het belang van gemengde teams gaan inzien,” aldus Mijntje Lückerath-Rovers, hoogleraar van Nyenrode Universiteit.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.