Logo
  • Nieuws
  • 18 maart 2010
  • Mariel Hovemann

Fransen zijn pestkoppen, Nederlanders steeds minder

In heel Europa blijken Franse medewerkers elkaar het meest te pesten. Maar liefst 1 op de 5 geeft aan te worden getreiterd door naaste collega’s. Dit blijkt uit een onafhankelijk Europees onderzoek van Effectory, marktleider in medewerkers onderzoek, waarbij 6000 medewerkers uit acht Europese landen zijn ondervraagd.

Beeld Fransen zijn pestkoppen, Nederlanders steeds minder

Ook Duitsers en Engelsen kunnen er wat van: hier geeft 1 op de 6 medewerkers aan gepest te worden. In Nederland is de sfeer op de werkvloer veel beter. Er wordt hier in vergelijking met andere Europese landen maar weinig gepest: slechts 6 procent van de medewerkers geeft aan weleens getreiterd te worden. Dit is het laagste percentage in heel Europa.

 

Positieve trend

Volgens Effectory is worden steeds minder medewerkers op de werkvloer gepest. Zo gaf in 2007 nog circa 10 procent van de medewerkers aan gepest te worden, inmiddels is dat percentage teruggelopen naar een kleine 6 procent. De vraag is alleen of de werksfeer daadwerkelijk beter is, of dat medewerkers het minder aangeven. Feit blijft dat er een open sfeer moet zijn zodat medewerkers tijdens bijvoorbeeld hun functioneringsgesprek hun verhaal kwijt kunnen.

 

Werkplezier

Ook op het gebied van plezier op het werk scoort Nederland het hoogst, een 7,7. Frankrijk en Duitsland scoren middelmatig. Spanjaarden en Italianen gaan met de meeste tegenzin naar hun werk, een 5,8 en een 6,2.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.