Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2012
  • Mariel Hovemann

Flirten met leidinggevende is oké

45 procent van de Nederlandse werknemers vindt dat daten met een collega moet kunnen. Verder geeft nog eens 15 procent aan het geen bezwaar te vinden als collega’s met elkaar daten, zolang de een geen manager van de ander is.

Beeld Flirten met leidinggevende is oké

Aan de andere kant van het liefdesspectrum op de werkvloer staat een kleine groep die aangeeft juist met een manager te willen daten. Voor promotie doen zij alles, gaven zij aan. Zo blijkt uit onderzoek van Unique onder 555 respondenten.

 

Onacceptabel

Voor een derde van de ondervraagden was een liefdesrelatie op de werkvloer echter nog wel onacceptabel. 32 procent gaf aan liever ontslag te nemen dan te daten met een collega.

 

Veranderingen in oordeel

Volgens Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique, zien ze in hun peiling de mate waarop liefde op de werkvloer voorkomt niet noemenswaardig veranderen. De voornaamste veranderingen zijn zichtbaar in de manier waarop men naar deze liefde kijkt. Zo vond in 2010 24 procent van de ondervraagden flirten met een leidinggevende nog onaanvaardbaar, terwijl dat percentage nu bijna tien procent lager ligt.

 

Huwelijksbootje

Drie op de tien werknemers die een relatie met een collega hebben gehad zijn hier vervolgens ook mee in het huwelijksbootje gestapt. Dit blijkt uit een ander onderzoek verricht door CareerBuilder. 46 procent van de ondervraagden in dit onderzoek gaf toe ooit een relatie met een collega te hebben gehad. 19 procent kon zelfs met twee of meer relaties pronken. Daten met de manager blijkt relatief populair: 26 procent van de ondervraagden gaf aan een relatie met de manager te hebben gehad.

 

Gelegenheden

Relaties op de werkvloer beginnen meestal door een samenwerking tussen de collega’s in kwestie – 46 procent van de relaties ontluiken hier. Bedrijfsfeesten vormen 13 procent van de gelegenheden. Andere genoemde situaties zijn overuren, happy hours na werktijd, de middaglunch of een zakenreis.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.