Logo
  • Nieuws
  • 19 augustus 2011
  • Manon Schuttrups

Duurzaam personeelsbeleid betaalt zich uit

Nederlanders zijn tevreden werknemers. Zo is 65 procent tevreden over zijn werkgever en 72 tevreden over zijn baan. Toch moet er continu geïnvesteerd worden in tevredenheid van werknemers. Bedrijven lopen anders het risico dat ontevreden werknemers het bedrijf verlaten of minder productief zullen zijn.

Beeld Duurzaam personeelsbeleid betaalt zich uit

Dit blijkt uit het What’s Working onderzoek van Mercer onder ruim 1.800 werknemers.

 

Het meest tevreden (75%) zijn de werknemers over het feit dat het bedrijf goed gebruik maakt van hun vaardigheden. Gevolgd door een eerlijke behandeling (67%) en inzicht in de arbeidsvoorwaarden (59%). Ook tevredenheid over training en ontwikkelingsmogelijkheden (58%) en voldoende doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf (52%) staan ook hoog in de lijst.

 

Investeren in tevredenheid werknemers

Arnout Korteweg, Market Leader Benelux bij Mercer: “In vergelijking met andere landen zoals bijvoorbeeld Engeland, waar minder dan de helft tevreden is, doet Nederland het zeker niet slecht. Wel zien we dat ten opzichte van 2006 de cijfers gedaald zijn, er moet dus continu geïnvesteerd worden in tevredenheid van werknemers. Bedrijven lopen anders het risico dat ontevreden werknemers het bedrijf verlaten of minder productief zullen zijn.”

 

Aanbeveling van werknemers

58 Procent van de werknemers aan trots te zijn op hun bedrijf, 70 procent geeft aan dat hun baan ze een goed gevoel geeft en 59 procent voelt een sterke verbintenis met het bedrijf waar ze werken. Die positiviteit betaalt zich uit voor organisaties, want maar liefst 62 procent werknemers zou zijn bedrijf aanbevelen als een goede plek om te werken en 68 procent van de werknemers geeft aan dat zij meer doen dan volgens de functie vereist om het bedrijf te laten slagen.

 

Korteweg: “Binden en boeien gaat verder dan alleen het hebben van goede arbeidsvoorwaarden. De onderzoeksresultaten laten zien dat dit zich ook uitbetaalt in werknemers die meer betrokken zijn, dat stapje extra zetten en niet snel het bedrijf willen verlaten.”

 

Banenjacht

Over het algemeen zijn vrouwen (68%) meer tevreden met hun werkgever dan hun mannelijke collega’s (63%). Ook zijn vrouwen minder snel geneigd van baan te veranderen. Zo overweegt 26 procent van de vrouwen dit tegen 29 procent van de mannen. Werknemers tussen de 35 en 44 zijn met 75% het meest tevreden. Bedrijven met veel werknemers tussen 45 en 54 moeten oppassen want dat is de groep (70%) die het minst tevreden is. De leeftijdsgroep 16-24 jaar is het meest geneigd binnenkort van baan te wisselen (36%). De groep 45-54 is de meest behoudende groep, hier overweegt slechts 23 procent om van baan te veranderen.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.