Logo
  • Nieuws
  • 17 augustus 2010
  • Mr. K.P.D. Vermeulen, GMW Advocaten

In de bak en dan ook nog ontslag

Wat moet een werkgever doen als een werknemer verdacht wordt van een strafbaar feit? Kan hij dan overgaan tot ontslag?

Beeld In de bak en dan ook nog ontslag

De werkgever doet er verstandig aan om met ontslag te wachten totdat onherroepelijk vaststaat dat de werknemer schuldig is aan het strafbare feit. Dat kan wel enige tijd duren, zo ondervond werkgever CSU.

 

Voortzetting werkzaamheden

Een werknemer die op Schiphol voor CSU werkte kwam eind 2005 met de politie in aanraking wegens verdenking van drugssmokkel via Schiphol. In afwachting van de strafzaak zette de werknemer zijn werkzaamheden voort. Ondanks verzoeken daartoe van CSU gaf de werknemer geen informatie over het verloop van de strafrechtelijke procedure. De Hoge Raad veroordeelt de werknemer in maart 2010 voor drugssmokkel.

 

Goed werkgeverschap

CSU heeft pas na deze onherroepelijke uitspraak ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht. En heeft zich volgens de kantonrechter als goed werkgever gedragen door met ontslag te wachten tot dat onherroepelijk de schuld van de werknemer vaststaat. Nu dat vaststaat en omdat de werknemer misbruik heeft gemaakt van zijn functie bij CSU ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding.

 

Kantonrechter Haarlem, 30 juni 2010, LJN: BN0971

 

Tip: De enkele afwezigheid door detentie en de enkele (onherroepelijke) veroordeling zijn vaak onvoldoende voor ontslag. Daar zijn bijkomende omstandigheden voor nodig, zoals samenhang tussen de strafrechtelijke gedraging en het werk. Een ontslag(procedure) maakt grotere kans van slagen als de strafrechtelijke veroordeling onherroepelijk is, en zeker als het strafbare feit in relatie staat tot het werk.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.