Logo
  • Nieuws
  • 17 mei 2010
  • Manon Schuttrups

Crisis verpest zelfs het weekend

Veel werknemers zien in het weekend alweer zo tegen de nieuwe werkweek op, dat de zondag hierdoor verpest wordt. En sinds de crisis begon is dit een effect verergerd.

Beeld Crisis verpest zelfs het weekend

Ongeveer 70 procent van de werknemers heeft wel eens last van de zogenaamde zondagdepressie en voelt zich dan onrustig en angstig. Een kwart (26 procent) heeft hier zelfs wekelijks last van.

 

Dit blijkt uit onderzoek van Mind, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor de geestelijke volksgezondheid, onder 2000 werknemers.

 

Verergering door crisis

De zondagdepressies kunnen gezien worden als graadmeter voor de druk waar men mee te maken heeft. Die druk hangt samen met het economische klimaat, wat de verergering hiervan sinds de crisis verklaart. Hoe groot deze toename is, wordt echter niet gezegd.

Naast zondagen boeten ook nachtrust en levenlust in als gevolg van de werkdruk. Ook geven de respondenten aan zich tegenwoordig meer ziek te melden. De grootste klachten richten zich daarbij op onbetaald overwerk, slechte sfeer op de werkvloer en een verstoorde werk- en privébalans.

 

Werkomstandigheden aanzienlijk slechter

“Als je ziet hoeveel tijd men doorbrengt op zijn werk, is het nauwelijks verrassend dat het zo’n effect kan hebben op het geestelijke welzijn van mensen," stelt Paul Farmer van Mind.

“De werkomstandigheden zijn aanzienlijk slechter en emotionele impact van de recessie beperkt zich ook niet alleen tot mensen die hun baan kwijt zijn. Ook werknemers die worstelen met het extra werk en de extra druk blijven niet gespaard.”

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.