Logo
  • Nieuws
  • 16 augustus 2011
  • Manon Schuttrups

Bot gedrag levert hoger salaris op

Onaardige werknemers krijgen een hoger salaris dan hun vriendelijkere collega’s. De salariskloof is vooral voor mannen groot. Dat blijkt uit onderzoek van de Cornell Universiteit, waarover the Wall Street Journal bericht.

Beeld Bot gedrag levert hoger salaris op

Mannen die op het gebied van ‘aardigheid’ onder het gemiddelde scoren, verdienen ongeveer 18 procent meer dan aardige mannen. Onvriendelijke vrouwen verdienen vijf procent meer salaris dan vriendelijke vrouwen.

 

Beloningssysteem

De salariskloof is te verklaren doordat aardige mannen de conventionele sekserollen tegenspreken, terwijl hun bottere collega’s deze juist bevestigen. Vriendelijkheid wordt dus afgestraft, aldus de onderzoekers. Ook zouden onvriendelijkere mensen minder snel bereid zijn toe te geven in salarisonderhandelingen.

 

“Veel managers realiseren zich niet dat zij onaardigheid belonen,” aldus een van de onderzoekers. “Je kunt als bedrijf wel zeggen dat je vriendelijkheid waardeert, maar vaak wordt dit niet weerspiegeld door het beloningssysteem. Dat geldt met name als beloningsbeslissingen worden overgelaten aan individuele managers.”

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.