Logo
  • Nieuws
  • 22 december 2011
  • Mariel Hovemann

4 op de 10 werkgevers zien beoordelingsgesprekken alleen als verplicht ritueel

Net geen 60 procent van de werkenden in de publieke sector geeft aan dat men het beoordelingsgesprek als een diepgaand inhoudelijk gesprek ervaart vanuit de werkgever. Dat is een van de conclusies die Driessen HRM_Payroll en TNS Nipo trokken uit het onderzoek naar rituelen in de publieke sector onder 429 werkenden.

Beeld 4 op de 10 werkgevers zien beoordelingsgesprekken alleen als verplicht ritueel

Meer dan 60 procent van de ondervraagden denkt dat rituelen vooral leiden tot gedachteloos gedrag. Meer dan 80 procent zegt dat zijn of haar gedrag wordt bepaald door weloverwogen beslissingen en niet door rituelen. Mannen denken dat vaker dan vrouwen. Slechts 1 op de 8 mannen geeft aan dat hun gedrag vooral wordt bepaald door rituelen, tegenover 1 op de 4 vrouwen.

 

Beoordelingsgesprek

Aan een goede gesprekkencyclus valt voor veel organisaties nog het nodige te doen, zo blijkt uit het onderzoek. Met slechts een kleine meerderheid van net geen 60 procent geven werkenden in de publieke sector aan dat men het beoordelingsgesprek als een diepgaand inhoudelijk gesprek ervaart vanuit de werkgever. 4 op de 10 werkenden denkt dat de werkgever het beoordelingsgesprek enkel en alleen ziet als een verplicht ritueel.

 

Prestatiebeloning

Ook de salarisverhoging is een ritueel. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 76 procent van de werkenden in de publieke sector denkt dat zijn of haar salarisverhoging alleen gebaseerd is op een rituele periodieke verhoging in plaats van op basis van daadwerkelijk geleverde prestaties.

 

Het Nieuwe Werken

Een ander onderwerp binnen het onderzoek was Het Nieuwe Werken (HNW). Het Nieuwe Werken gaat om vernieuwing van de werkplek, management, organisatie en de bedrijfscultuur. Vernieuwing betekent uiteraard verandering. En daar gaat het qua invoering van HNW vaak mis aldus de ondervraagden. Tweederde denkt dat bestaande rituelen de grootste blokkade voor Het Nieuwe Werken vormen.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.