Advies over hoe de samenwerking van een team te verbeteren of een nieuw team op te zetten: daar heeft bijna elke HR-professional weleens mee te maken. HR staat dan voor de uitdaging de juiste medewerkers op de meest passende plek te plaatsen of nieuwe medewerkers aan te trekken. Uiteraard met als doelstelling dat alle collega’s écht als team gaan samenwerken. En dat is nog niet zo eenvoudig. Enkele tips.
Sinds de invoering van een wettelijk streefcijfer stijgt het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen, maar niet met zevenmijlslaarzen. De top 200 grootste bedrijven boeken wel meer vooruitgang. Bij hen vroeg minister Bussemaker samen met VNO-NCW actief aandacht voor toename van het aandeel vrouwen en dat lijkt dus te werken. Dit staat in de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016 getiteld 'Waiting on the world to change'.
Veel organisaties kunnen winst behalen door hun ontwikkelprogramma’s slimmer in te richten. Vaak worden opleidingsbudgetten over alle medewerkers verdeeld, vanuit het idee dat minder goed presterende medewerkers ondersteuning nodig hebben om beter te functioneren. Het is goed om daar voortdurend met een kritische blik naar te kijken.
Voor lijnmanagers komt het ieder jaar weer terug: het voeren van doelstellingen-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken met medewerkers. Periodieke afstemming tussen mens en werk is belangrijk voor een effectieve en lerende organisatie en de ontwikkeling van medewerkers. Maar de praktijk is weerbarstiger.
Waar moeten teams en organisaties aan voldoen willen ze innovatief zijn? 12 uitgangspunten op basis van een interview met enkele HR-directeuren en Jeff Gaspersz, hoogleraar innovatiemanagement.
Een artikel geïnspireerd op belevenissen bij HR Tech World Parijs. Organisaties zullen vaker communities gebruiken vanuit toegevoegde waarde voor medewerkers, klanten en partners. Talentmanagement van (mede-)werkers wordt hierbij impliciet gedreven door de community. Hoe zou dat kunnen werken?
"Door meer aandacht te besteden aan de 'gewone' medewerkers, kun je de motivatie van medewerkers én de performance van de organisatie sterk verbeteren." Dat stelt Christina Meyers, Docent Human Resource Studies aan Tilburg University. In haar blog geeft ze haar visie over een effectieve aanpak van talentmanagement, gebaseerd op haar eigen onderzoek.
In de snel veranderende wereld van nu is talentmanagement belangrijker dan ooit. Welke talenten heeft de organisatie nodig om organisatiedoelen te behalen? Welke kwaliteiten kunnen mensen makkelijk en snel ontwikkelen en welke moet u op een andere manier verwerven? Een goed ontwikkelplan voor alle medewerkers helpt bij deze afstemming. Maar waar te beginnen? Neem de natuurlijke talenten van een medewerker als uitgangspunt!
Talentmanagement verandert geleidelijk, maar de noodzaak van een bredere, meer inclusieve aanpak wordt steeds dringender. Termen als people management doen hun intrede als vervanging van talentmanagement. Daar doe ik als wetenschapper liever niet aan mee. Niet de benaming van de aanpak, maar de aanpak van talentmanagement zélf moet veranderen. De focus moet komen te liggen op alle medewerkers, die vervolgens zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen ontwikkeling.
Wereldwijd, maar ook in Nederland vormen vrouwen in bepaalde sectoren nog altijd een minderheid. Maar de vele diversity-programma’s die steeds meer organisaties initiëren, bieden een mooie kans om daar wat aan te doen.