Logo
  • Blog
  • 23 januari 2017

Salarisadministratie uitbesteden? Drie goede redenen om dat wel te doen!

Unit4 onderzocht de stand van zaken onder Nederlandse HR-professionals. Bijna dertig procent van de respondenten gaf in het onderzoek aan dat bij hen de salarisadministratie (nog) niet was uitbesteed. Toch zijn er een aantal goede redenen om dat wel te doen. Lees er over in dit artikel of ontdek het tijdens het gratis lunchbreak webinar op 26 januari.

1. Uitbesteden is goedkoper dan zelf doen

Als je als bedrijf de salarisadministratie zelf doet, betekent dat ook dat je vaste overheadkosten hebt. Niet alleen voor het salaris van de administrateur die je in dienst hebt en de kosten die je als werkgever maakt voor het bijhouden van zijn vakkennis, maar ook voor de werkplekkosten. Die kosten staan vast, je hebt geen ‘knoppen om zelf aan te draaien’ en zo de kosten te verlagen. Als je het uitbesteedt, betaal je een bepaald bedrag per verloning.

Rekenvoorbeeld:
Voor 350 medewerkers heb je 1,2 fte aan salarisadministrateurs in dienst.
Hun salaris bedraagt 2800 per maand op basis van 40 uur. Dat betekent dat je ongeveer 50.000 euro per jaar kwijt bent aan salarissen en werkgeverslasten. Daar komen dan nog werkplekkosten bij van 10.000 euro, plus vakliteratuur van 1500 euro. Daarmee zit je jaarlijks over de 60.000 euro aan kosten. Op het moment dat je dit uitbesteedt, bedragen deze kosten nog ongeveer de helft van dat bedrag.

2. Uitbesteden is veiliger dan zelf doen

Bij een klein team ligt altijd het continuïteitsrisico op de loer. Er hoeft maar iemand (langdurig) afwezig te zijn, of het interne proces loopt vertraging op. Daarnaast is er nog het compliance risico. Om te kunnen blijven voldoen aan alle veranderende wet- en regelgeving, moet de salarisadministrateur continu op de hoogte zijn en blijven. Als je de salarisadministratie uitbesteedt, staat er een heel team aan gecertificeerde mensen klaar. Die altijd werken volgens het 4-ogen-principe. Dit waarborgt de werkprocessen en zorgt voor een kwaliteitsslag.

3. Uitbesteden bespaart tijd (en die kan aan andere zaken worden besteed)

Organisaties die de salarisverwerking zelf in huis uitvoeren worden geleefd door de waan van de dag. En (een deel van) de HR-afdeling vindt zichzelf bezig met oplossen van incidenten, het uitvoeren van veel administratieve handelingen en veel ad hoc werkzaamheden. Het kost allemaal tijd en gaat ten koste van de kwaliteit. Met het uitbesteden van de salarisadministratie maak je als bedrijf een efficiëntieslag. In het selfservice portaal Unit4 Personeel & Salaris Online komt informatie op een eenvoudige en intuïtieve manier samen voor HR-professionals, managers én medewerkers. Met de Unit4 Mobile HR App is de informatie ook op een tablet of smartphone beschikbaar. De tijd die met deze automatiseringsslag wordt gewonnen, kunnen de HR-professionals vervolgens besteden aan thema’s die zij belangrijk vinden. Zoals verzuim- en talent management.

Wilt u meer weten over de voordelen van het uitbesteden van de salarisadministratie? Meld u dan aan voor het lunchbreak webinar op 26 januari.

Producttips