Slechts 35 procent van de ondernemingsraden stelt dat zij altijd alle informatie ontvangen die zij volgens de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) van de bestuurder dienen te ontvangen. Dit blijkt uit de SBI Formaat MonitOR 2015-2016, een onderzoek onder ruim 400 ondernemingsraden.
Werken verandert sneller dan ooit tevoren. Werkgevers die hun bedrijf effectief willen leiden en ontwikkelen moeten vijf overkoepelende trends in hun beleid betrekken. Waar en in welke industrie ze ook actief zijn.
Nederlandse zorginstellingen zijn onvoldoende in staat het hoofd te bieden aan de voortdurende veranderingen die op hen afkomen. Slechts 9 procent van de instellingen heeft het verandervermogen om de turbulentie in de sector om te zetten in betere of efficiëntere zorg. Bijna zeven op de tien (67 procent) hebben dat niet. Dat kan niet anders dan effect hebben op de kwaliteit van de geboden zorg. Het gebrek aan verandercapaciteit vormt daarnaast een bedreiging voor de continuïteit van veel instellingen op de lange termijn.
Het management van de Best Workplaces excelleert in het geven van oprechte persoonlijke aandacht op de werkvloer. Maar dat niet alleen, ze betrekken hun medewerkers ook bij het nemen van beslissingen die invloed hebben op het werk en de werkomgeving. Dit blijkt uit de resultaten van het Best Workplaces onderzoek 2016 van Great Place to Work® onder ruim 29.000 respondenten.
Vier op de tien werknemers met een flexibele baan blijven één tot vijf jaar in de zogenoemde flexibele schil. De helft zit maximaal één jaar in de flexibele schil. Bijna één op de tien flexwerknemers blijft langer dan vijf jaar flexwerken. Flexibele werknemers in het openbaar bestuur stromen vaker uit naar een vaste baan dan flexwerkers in andere bedrijfstakken.
Door hun internationale werkervaring kunnen buitenlandse leiders beter bruggen slaan in multiculturele teams dan lokale leiders. Managers uit het land zelf kunnen deze vaardigheid ook leren wanneer ze leiding gaan geven aan een multicultureel team, al duurt het dan wel wat langer voordat ze net zo effectief worden. Dit ontdekte Katja Raithel van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) in haar promotieonderzoek.
Naar verwachting treedt op 1 juli 2016 de Wet Huis voor Klokkenluiders in werking. Alle werkgevers bij wie ten minste 50 personen werkzaam zijn, zijn dan wettelijk verplicht een interne meldregeling te hebben. Het Adviespunt Klokkenluiders adviseert werkgevers niet te wachten tot die tijd, maar tijdig een (aangepaste) interne meldregeling vast te stellen. De Ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op de interne meldregeling. Het is daarom verstandig om de OR hier in een vroeg stadium bij te betrekken aldus het adviespunt.
Ruim één op de vier medewerkers heeft wel eens een conflict gehad met de werkgever. Mannen en vrouwen lossen een dergelijk conflict net even anders op. Dit blijkt uit het Rechtsbijstand Onderzoek van Nationale-Nederlanden.
Er waren in februari 581.000 werklozen, wat neerkomt op 6,5 procent van de beroepsbevolking. In februari waren er meer werklozen dan een maand eerder. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid nog wel. Deze daling ging samen met een stijging van het aantal werkenden. Dat meldt CBS.
Op de krappe arbeidsmarkt hebben veel professionele organisaties grote moeite om de juiste mensen voor de juiste posities te vinden en vast te houden. Een andere kijk op recruitment kan helpen dit probleem aan te pakken: duik eens wat dieper in de cijfers. In dit soort data bevinden zich allerlei interessante correlaties. Een voorbeeld.