Een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst opnemen kan het makkelijker maken om arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Beter gezegd, minder moeilijk maken want uit een uitspraak van de Kantonrechter Tilburg blijkt nog eens dat eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden vaak niet lukt.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft door DOC Advies een Transitieplan Reorganisatie VVN op laten stellen, waarover aan de ondernemingsraad advies is gevraagd. Bij memo heeft de OR aan de directeur van VVN laten weten dat de adviesaanvraag niet volledig is, omdat er niet ingegaan wordt op de inhoud en beweegredenen voor het besluit, de te verwachten gevolgen voor werknemers en de voorgenomen maatregelen naar aanleiding daarvan.
Een werkgever en een werknemer hebben op 14 april 2011 een vaststellingsovereenkomst tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst getekend. De arbeidsovereenkomst zou op 1 november 2011 eindigen. De werknemer komt echter op 11 augustus 2011 te overlijden. De zus van de werknemer, de enig erfgename, vordert dat de overeengekomen beëindigingsvergoeding aan haar betaald moet worden.
Door het snel toenemende aantal faillissementen en reorganisaties neemt ook het aantal arbeidsconflicten rap toe. Dat schrijft het AD.
Was in het Lenteakkoord nog afgesproken dat werkgevers straks medewerkers kunnen ontslaan zonder dat ze vooraf toestemming hoeven te vragen bij het UWV, in het Regeerakkoord is het juist andersom. De parallelle route via de kantonrechter vervalt. Als ontslagvergoeding gaat maximaal een half maandsalaris per dienstjaar gelden, met een grens van 75.000 euro.
De statutair directeur van woningbouwvereniging St. Laurentius wordt op verdenking van vastgoedfraude aangehouden en in voorlopige hechtenis gezet. De werkgever schorst hierop de werknemer en voldoet niet langer zijn salaris. De voorlopige hechtenis wordt geschorst onder de voorwaarden dat de werknemer zich beschikbaar houdt voor onderzoek van het OM en geen contact heeft met twee oud-collega’s. Als de woningbouwvereniging, ondanks de schorsing van de voorlopige hechtenis, de salarisbetaling niet hervat, vordert de werknemer dit in kort geding. Daartegenover vordert de werkgever dat de statutair directeur de bedrijfseigendommen inlevert.
Het staat een werkgever vrij om haar werknemer op staande voet te ontslaan vanwege een overtreding van het verbod op nevenwerkzaamheden. Dit is niet anders indien in de arbeidsovereenkomst op overtreding van dit verbod een boete is gesteld, dan wel als alternatief schadevergoeding kan worden gevorderd.
Een werknemer treedt in dienst bij bedrijf Gemar voor de periode september 2008 – oktober 2010. Dit is op basis van een uitzendovereenkomst Fase B die op grond van de toepasselijke ABU CAO na die twee jaar van rechtswege eindigt. De werknemer gaat feitelijk werken op een project via Stork. Eind 2008 laat Stork al weten geen werk meer te hebben, waarna Gemar geen loon meer heeft betaald stellende dat de arbeidsovereenkomst door die mededeling van Stork is geëindigd.
Met het Lente-akkoord wordt het ontslagrecht versoepeld en de WW veranderd. Allereerst moet natuurlijk worden afgewacht wat na 12 september 2012 besloten wordt, maar het zal naar het zich laat aanzien gemakkelijker worden om werknemers te ontslaan.
De Bijenkorf heeft één van haar logistieke medewerkers op 17 april 2009 – conform het bedrijfsbeleid – op staande voet ontslagen, omdat de betreffende medewerker zonder betaling of toestemming een broek en een jasje probeerde mee te nemen uit de winkel.