Een muziekdocent was reeds dertig jaar in dienst bij een muziekschool, toen de muziekschool een anonieme brief ontving waarin melding werd gemaakt van de nevenwerkzaamheden van de docent als stripper. Bijgevoegd was een kopie van de advertentie van de muziekdocent met de tekst: “Ook zo genoeg van die ‘huis-tuin-en-keukenmodellen’? Atletisch gespierde Adonis stript en poseert naakt (indien gewenst erotisch) voor groepen en individuen. No fake? Take Freek!(…) Alles is bespreekbaar, veel mogelijk. Mij aanraken mag. (…)”.
Het voorstel om de vergoeding bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst voor personen met een jaarsalaris van 75.000 euro of hoger te limiteren is ingetrokken. Het wachten is op een nieuw wetsvoorstel maximering ontslagvergoeding naar aanleiding van het regeerakkoord.
Overal staan organisaties onder grote druk. Dat legt een claim op HR. Hoe ondersteun je de (lijn)manager die medewerkers moet ontslaan? Hoe (proactief) begeleid je dit soort trajecten? Hoe ondersteun je de medewerker die slecht nieuws krijgt? Drie deskundigen geven antwoord.
Ontslag op staande voet is niet de oplossing bij een werknemer die zich niet houdt aan voorschriften bij ziekte. Zelfs na eerdere waarschuwingen is niet ontslag, maar opschorting van loon de te bewandelen weg bij een werknemer die keer op keer niet bij de bedrijfsarts verschijnt.
Na twee jaar ziekte is de arbeidsovereenkomst van een werknemer door zijn werkgever opgezegd. De werknemer stelt dat de opzegging kennelijk onredelijk is vanwege de negatieve financiële gevolgen. De enkele omstandigheid dat de werknemer zonder toekenning van een vergoeding de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd maakt de opzegging nog niet kennelijk onredelijk, en is ook geen grond voor een schadevergoeding.
Een werkgever heeft de plicht de werknemer bij een beëindiging met wederzijds goedvinden te informeren over zijn rechtspositie. Dit houdt onder meer in dat de werkgever moet nagaan of de werknemer de gevolgen overziet van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Meer concreet kan dat ertoe leiden dat aan een niet-Nederlands sprekende werknemer een vertaling van de vaststellingsovereenkomst moet worden verstrekt en/of de werknemer gelegenheid moet worden geboden met een juridisch adviseur te overleggen.
De werkneemster heeft bijna zeventien jaar voor SRC gewerkt; vanaf 1997 hebben arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (met uitgestelde prestatieplicht) elkaar in een min of meer vast patroon opgevolgd, waarbij steeds een overeenkomst gold voor de zomerperiode. Kort voor de aanvang van het zomerseizoen in april 2006 heeft SRC de werkneemster laten weten dat zij niet opnieuw een arbeidsovereenkomst kreeg aangeboden.
Een werknemer is op 1 januari 1991 als machine operator in dienst getreden bij Walki. In 2005 hebben zich tussen hem en een collega (hierna: Albregt), met wie hij in een ploeg samenwerkte, problemen voorgedaan. Hierop heeft Walki de heer Albregt overgeplaatst naar een andere ploeg. Daarmee is de ruzie echter niet opgelost.
Onlangs verscheen de jaarlijkse ontslagvergoedingsindex van Pascal Kruit, arbeidsrechtadvocaat bij Ten Holter Noordam Advocaten. Daaruit blijkt dat de ontslagvergoedingen in 2012 gemiddeld 10 procent lager waren dan de jaren ervoor. Daarmee liggen ze op het niveau van wat de regering nu voorstelt in haar plannen zo stelt Kruit op BNR Nieuwsradio.
Reorganisaties zijn aan de orde van de dag. Het is een intern gericht proces, terwijl de markt vraagt om alert zakendoen. Tijdens het reorganisatietraject breekt er voor werknemers een onzekere tijd aan. Dit heeft effect op de focus, motivatie en productiviteit. Het is daarom in ieders belang om de doorlooptijd van een reorganisatie zo kort mogelijk te houden. Een reorganisatie kent geen ruimte voor vergissingen, dat ondermijnt direct het vertrouwen en kan tot extra (juridische) kosten leiden. Aan welke basisvoorwaarden moet je voldoen om de reorganisatie succesvol te laten verlopen?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling