Een directeur pleegt fraude bij de aanvraag voor een hypotheek door een gefingeerd dienstverband van zijn echtgenote bij een samenwerkende onderneming als inkomstenbron op te voeren. De werkgever vindt het ontoelaatbaar dat een strafbaar feit is gepleegd waarbij een zakelijke relatie is betrokken. Bovendien heeft de directeur zich hiermee in een chantabele positie geplaatst. De rechter wordt verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een dringende reden.
Een werknemer krijgt ruzie met zijn baas, die tevens eigenaar is van de onderneming. De woordenwisseling mondt uit in een gevecht. De werkgever ontslaat de werknemer vervolgens op staande voet. Is dit ontslag terecht?
Circa 50 werknemers van het V&D-distributiecentrum in Aduard reizen dinsdagochtend naar Amsterdam waar zij rond 11.00 uur een petitie voor een fatsoenlijk sociaal plan aan de V&D-directie overhandigen. Het ultimatum dat zij V&D stelden, liep maandagmiddag af zonder enige handreiking van V&D aldus aldus FNV Bondgenoten.
Een manager van een verzekeringsmaatschappij organiseert aansluitend aan een teamuitje een seksueel getint programma in Amsterdam. Als de werkgever hier achter komt eindigt het erotische avontuur bij de rechter. De werkgever stelt de manager op non-actief en verzoekt de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een dwingende reden.
Grote bedrijven doen het steeds vaker: het volledig laten vervallen van een functie om vervolgens een nieuwe functie te creëren waar de werknemers dan op kunnen solliciteren. Dit wordt de ‘methode De Blécourt’ of ook wel de ‘stoelendansmethode’ genoemd. Met deze methode hoeft het afspiegelingsbeginsel niet te worden toepast en kan de werkgever zelf kiezen welke werknemers hij terug laat keren. Is deze methode wel toegestaan?
Werkgevers en vakbonden passen dit jaar vaker de oude kantonrechtersformule toe bij het ontslaan van werknemers. Werkgevers geven hier de voorkeur aan omdat zij grote moeite hebben met ‘van werk naar werk’ in de huidige arbeidsmarkt en liever in één klap van alle sores af zijn aldus werkgeversorganisatie AWVN.
De laatste tijd ontslaan bedrijven en instellingen hun medewerkers preventief voordat de zaken echt slecht gaan zo meldt NuZakelijk.nl. Volgens het UWV kan een ontslagbesluit een half jaar vooruit worden genomen.
De leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij V&D stellen hun werkgever een ultimatum. Ze eisen onder meer een ontslagvergoeding op basis van de ‘oude’ kantonrechtersformule.
Wegens disfunctioneren verzoekt een werkgever om ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een werknemer die als gevolg van de opname van het ouderschapsverlof in deeltijd werkt. De vraag is of er een opzegverbod is en zo nee, hoe hoog de vergoeding moet zijn als de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.
Als een medewerker disfunctioneert weten veel managers niet wat ze moeten doen. Kritiek durven ze niet goed te uiten en laten het opbouwen van een dossier na of beginnen te laat. En dat is een probleem want als ze de betreffende medewerker willen ontslaan staan ze niet sterk bij de rechter. Dat blijkt uit een enquête en enkele interviews onder HR-managers, leidinggevenden en directies door BigBusinessPublishers.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling