Logo
  • Nieuws
  • 18 september 2018
  • Bron: FD.nl

Staat uw baan op de tocht door robotisering (of gaat u iets anders doen)?

Wereldwijd wordt op dit moment 29 procent van het werk uitgevoerd door machines, maar dit gaat de komende jaren in rap tempo veranderen. In 2022 gaat het al over 42 procent: 75 miljoen banen zullen verdwijnen en overgenomen worden door machines. Het goede nieuws: er komen ook 133 miljoen nieuwe banen bij.

Beeld Staat uw baan op de tocht door robotisering (of gaat u iets anders doen)?

Dit blijkt uit een rapport van het World Economic Forum. Voorbeelden van die nieuwe banen zijn ontwikkelaars van apps, dronebestuurders en mensen die patiënten via computers kunnen monitoren. Als we de genoemde lijn doortrekken dan zal de mens in werkgerelateerde activiteiten in 2025 worden ingehaald door robots! Bij het ontstaan van nieuwe banen draait het dus om de verdeling van werk tussen mens, machine en algoritme. 

Met dit laatste wordt al volop geëxperimenteerd bij de Rabobank. Op het hoofdkantoor in Utrecht traint robot Furhat bankmedewerkers bij het voeren van slechtnieuwsgesprekken bij klanten. Furhat is een geprojecteerd hologram van een gezicht bovenop een wit kastje. De robot kan reageren op menselijk spraak en vertoont 'menselijke' emoties. "Sommige mensen krijgen er echt pijn van in hun buik," aldus Anne Doeser, HR Innovator bij de Rabobank in het FD, "dus we blijken de situatie al goed na te kunnen bootsen. We zitten pas aan het begin. Het is vallen en opstaan. We moeten hem steeds slimmer zien te maken."

Baanverlies

Angst voor baanverlies is volgens Mark Jansen, hoofd people development bij de bank, geen goede leidraad. "Die robots komen morgen niet binnenlopen, maar 50% van het werk verandert straks. Door nu te leren hoe ze jou kunnen helpen in je werk, merk je ook wat hun beperkingen zijn en in welke richting je jezelf dus verder moet ontwikkelen. Wees niet bang, omhels de technologie!"

Wilt u met eigen ogen ervaren wat de mogelijkheden van robot Furhat zijn? Kom dan naar het HR Digital Congres 2018 waar Anne Doeser een live demonstratie zal geven.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.