Logo
  • Achtergrond
  • 31 augustus 2021
  • Personio

Vier tips om een hybride model succesvol te implementeren

Hybride werken is dé trend. Maar op welke manier je hybride werken het beste kunt toepassen hangt erg af van je organisatiecultuur, betoogt Ross Seychell van HR-softwarebedrijf Personio.

Beeld Vier tips om een hybride model succesvol te implementeren

Steeds meer organisaties gaan over op hybride werken. In het Verenigd Koninkrijk geeft 67 procent van alle werkenden de voorkeur aan een hybride werkvorm, zo bleek uit Gensler’s Global Workforce Survey. Drie dagen op kantoor werken en twee dagen vanuit huis zou volgens dit onderzoek de meest gewenste combinatie zijn. Het biedt mensen enerzijds voldoende gelegenheid voor sociale contacten en samenwerken en laat daarnaast voldoende ruimte voor flexibiliteit en vrijheid. In Nederland ligt het percentage dat de voorkeur geeft voor een hybride werkvorm op 70 procent, blijkt uit onderzoek van vakbond FNV.

“Als ik kijk naar het Kantoor van de Toekomst, dan zie ik geen zwart-wit-scenario meer”, zegt Ross Seychell, Chief People Officer van Personio: “Het gaat niet om ‘remote only’ of ‘office only’. In plaats daarvan vinden hybride werkvormen steeds meer ingang. En waarom niet? Ze komen beter tegemoet aan de verschillende behoeften van werknemers en kunnen doorslaggevend zijn in hun werkgeluk.”

Geen one-size-fits-all

De wijze waarop je een model voor hybride werken ontwerpt, hangt volledig af van je organisatiecultuur en je organisatiedoelen, benadrukt Seychell: “We hebben het niet over één one-size-fits-all model voor hybride werken. Iedere organisatie is anders en iedere werknemer heeft zijn of haar eigen idee over de beste manier om kantoorwerk en remote werk te combineren. Er zijn diverse hybride modellen en iedere organisatie moet beslissen welk model het meest waardevol is in de eigen omgeving.” 

‘Leid managers op om werknemers te helpen bij de overgang naar werken op afstand’

Om de juiste aanpak te kiezen moet een organisatie zichzelf een aantal vragen stellen, vervolgt de CPO van Personio: “Denk aan vragen als: ‘Gaan we ons hybride model bedrijfsbreed implementeren of maken we een algemene richtlijn die afdelingen vervolgens op basis van hun eigen wensen kunnen toepassen?’ En: ‘Zijn er onderdelen in de organisatie die zich niet lenen voor hybride werken?’ Is een afdeling bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de fysieke aanwezigheid van mensen op een andere afdeling? Als zulke vragen beantwoord zijn kan een organisatie concreet aan de slag met het implementeren van een hybride model.”

Vier tips voor succesvolle implementatie

Seychell geeft vier tips om een hybride model succesvol te implementeren:

  1. Bouw een solide basis - Stel heldere normen voor samenwerking vast, bijvoorbeeld wanneer online vergaderingen standaard worden. Zorg ook dat alle afdelingen op dezelfde wijze van het hybride model gebruik kunnen maken.
  2. Ontwikkel je leiders - Leid managers op om werknemers te helpen bij de overgang naar werken op afstand. Hiervoor hebben ze onder andere emotionele intelligentie en goede online communicatieve vaardigheden nodig. Identificeer ook leiders die innovatief zijn en zelf experimenteren met nieuwe tools.
  3. Creëer een cultuur van vertrouwen - Versterk het autonoom werken en geef medewerkers meer verantwoordelijkheid voor projecten, in afstemming met hun leidinggevenden. Focus op resultaten in plaats van op gewerkte uren.
  4. Blijf altijd testen, beoordelen en optimaliseren - Als organisatie moet je erop ingesteld zijn dat er regelmatig wijzigingen worden aangebracht rondom de wijze waarop hybride werken is georganiseerd. Zet op tijd de juiste stappen en communiceer die helder.

Seychell besluit: “Als het om hybride werken gaat was de pandemie onze grootste pilot tot nu toe, maar we moeten openstaan voor aanpassingen in de toekomst.”

Gratis download: What’s next for HR?

Personio en Censuswide ondervroegen 500 HR-managers naar de impact van Covid-19 op hun business strategie. De resultaten zijn te lezen in het rapport What’s next for HR? Download het gratis.

Twijfelt u nog over het concept van remote werken? Onderzoek wijst uit dat medewerkers die thuiswerken, productiever zijn en beter de balans vinden tussen privé en werk. Dat zijn optimale condities voor een hybride werkmodel!

Met HR-software voor het MKB automatiseert en vereenvoudigt Personio jouw HR-taken. Zodat je tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is: mensen!
Bezoek de website of boek een online demo!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.