Het Center for People and Buildings (CfPB) heeft in maart 2009 het Huisvestingskeuzemodel geïntroduceerd. Het model werd ontwikkeld als ondersteuning van (her)huisvestingsprocessen waarbij een organisatie bewust wezenlijke veranderingen in haar huisvesting wil aanbrengen. 2,5 jaar later is het tijd voor een reflectie op de toegevoegde waarde. Uit deze reflectie blijkt dat het model voor adviseurs en onderzoekers een kader biedt om bestaande en nieuw ontwikkelde kennis te structureren, processen inzichtelijker te maken (ook voor eindgebruikers) en nieuwe antwoorden te zoeken.
In deze tijd van verandering en economische druk is verantwoord investeren in verbetering en vernieuwing van de bedrijfsvoering cruciaal. Het is daarbij belangrijk dat schaarse budgetten die worden ingezet een maximaal rendement opleveren.
De mens van tegenwoordig is verworden tot een steeds autonomere kenniswerker. Maar wie is die medewerker, die een centrale positie inneemt in de kenniseconomie eigenlijk? Dit artikel biedt een kijk op de optimale werkomgeving aan de hand van visies van organisatiedeskundigen en filosofen.
Het zogeheten racewagenmodel is een model dat geschikt is voor het doorlichten van de inkoopfunctie bij de overheid en niet-productie bedrijven. Dit inkoopmodel is vertaald naar een FM-model, dat een helder en vooral samenhangend beeld schetst van het facilitaire domein. Dit model is goed toepasbaar als leidraad bij het opstellen van een facilitair plan, bij het beoordelen van een facilitaire situatie en bij het aan (toekomstige) studenten verduidelijken van ‘waar het bij FM over gaat’. Dit artikel geeft een uitleg over het racewagenmodel als toepassing bij facilitaire vraagstukken.
Bij het voorspellen van de toekomst blijft de factor onzekerheid altijd bestaan. Toch zijn er instrumenten waarmee toekomstige richtingen bekeken worden en op basis waarvan besloten kan worden welke acties daar het beste bij passen. Scenarioplanning is zo’n instrument dat ingezet kan worden bij strategisch Facility Management.
In haar artikel ‘De Homo Sapiens Energeticus’ pleit de auteur ervoor de mens centraal te stellen in een mensgericht huisvestingsmodel. Haar model biedt hiervoor handvatten. De werkplek van (kinder)boekenschrijver Roald Dahl illustreert waartoe deze visie in extremis kan leiden.
Voor velen is een comfortabel binnenklimaat synoniem aan airconditioning. Maar recente onderzoeken laten zien dat in de praktijk gebouwen zonder luchtkoeling door gebruikers hoger worden gewaardeerd dan gebouwen met airconditioning. Kennelijk is er iets mis met de huidige wijze van ontwerpen.
Het binnenklimaat, energiebesparing en duurzaam bouwen zijn thema’s die een belangrijke rol spelen bij de ver- of nieuwbouw van scholen. Om financiële redenen sneuvelen één of meerdere van deze aspecten vaak al tijdens het ontwerpproces. Het kan ook anders. Bij een integrale benadering kan een duurzaam schoolgebouw met een gezond binnenklimaat gerealiseerd worden.
Om voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen gebruikt de facility manager vaak een strategisch facilitair plan. In dit artikel wordt ingegaan op het doel, de inhoud en de 5 fasen in het opstellen van een facilitair plan.
In dit tweede deel van 'Strategie onder de knie' wordt ingegaan op de betekenis van opdrachtgever-opdrachtnemerrelaties. Er wordt eerst aangegeven hoe deze relaties kunnen worden getypeerd, daarna worden handreikingen gegeven voor implementatie en tenslotte wordt een praktijkvoorbeeld gegeven.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.