Logo
  • Blog
  • 10 januari 2017

HR data-ninja’s, dit is jullie jaar!

Nu we 2017 zijn ingegaan en weten dat HR betrouwbare data moet kunnen leveren ten aanzien van factoren zoals productiviteit, betrokkenheid en prestaties, mogen drie elementen in jouw reis als HR data-ninja niet ontbreken.

HR-afdelingen staan voor een ingrijpende verschuiving die de komende jaren plaatsvindt. En die verschuiving wordt door één factor veroorzaakt: data. Zoals data, en daarmee de inzichten die het verschaft, verschillende gebieden in het bedrijfsleven heeft veranderd, zal het ook de manier veranderen waarop bedrijven recruiten en met hun personeel omgaan. De mogelijke voordelen voor organisaties die dit goed doen, zijn gigantisch.

1. Datagedreven recruitment en management

HR-afdelingen focussen bij werving en selectie steeds meer op profielen in plaats van functieomschrijvingen. Deze profielen baseren ze op goed presterende mensen die al voor de organisatie werken. Welke kwalificaties hebben ze? Welke ervaring brengen ze mee? Welke persoonskenmerken hebben ze?

Een nieuwe datagedreven aanpak wordt ook voor personeelsmanagement ingezet. Medewerkers krijgen geen promotie meer op basis van het onderbuikgevoel of druk van de manager, maar op basis van data over het functioneren van de medewerker. Wie heeft consequent aan de salestargets voldaan? Wie heeft ideeën voorgesteld om productiviteit te verbeteren? Wie overstijgt het gemiddelde? Dergelijke gegevens worden constant verzameld en gebruikt om ervoor te zorgen dat beslissingen worden gebaseerd op gedegen bewijs in plaats van intuïtie of persoonlijke meningen.

2. In de glazen bol kijken: predictive analytics zorgen voor performance management

Uiteindelijk willen bedrijven meer productieve medewerkers. In een tijd waarin iedere euro telt, stelt het verhogen van de productiviteit je in staat om voor dezelfde investering je business een boost te geven.
Om de capaciteiten van medewerkers optimaal te benutten, kijken bedrijven meer naar het gedrag van de medewerker. Zijn ze betrokken? Gelukkig? Hoe houd je hen aan boord? We zien dat cloud-gebaseerde systemen met behulp van gegevens omtrent talent en opvolgingsplannen slimme voorspellingen en aanbevelingen doen over de volgende carrièrestap. Ze verbinden medewerkers met mentoren om hen zo klaar te stomen voor die specifieke rol. Met behulp van analytics kun je vragen beantwoorden waarvan je vooraf misschien dacht dat het onmogelijk was. Predictive analytics brengt je niet alleen naar de bron van de breakdown, maar het voorziet je ook van voortschrijdende inzichten hoe bepaalde zaken of medewerkers zich ontwikkelen.

3. Werknemers; het zijn net mensen

Dit jaar zullen HR-directeuren erkennen dat moderne, intuïtieve gebruikersinterfaces en klantvriendelijke applicaties belangrijker zijn dan ooit. Je kunt weliswaar een kostenplaatje toekennen aan het gebruiksvriendelijk maken van je oplossingen, maar de meerwaarde die een simpele intuïtieve interface je oplevert, valt niet te kwalificeren. Dat is waarom veel HR-directeuren naar manieren zoeken om kwalitatieve ervaringen te creëren die medewerkers faciliteren in plaats van frustreren.

Digitale oplossingen vormen dé manier om kwalitatieve data te verzamelen en analyseren. De informatie die je uit je digitale HCM-software hebt verkregen, stelt je dus in staat een aanpak te formuleren om de talentstrategie te laten aansluiten op de bedrijfsdoelstellingen en zo als organisatie de beste in het vakgebied te worden.

2017 belooft een spannend jaar te worden vol veranderingen. Door de mogelijkheden op het gebied van data en analytics te omarmen, wordt de HR-afdeling een nog vitalere bron voor een succesvolle organisatie. Data-ninja’s, óp het nieuwe jaar!

Producttips