Budget loskrijgen voor maatregelen om de duurzame inzetbaarheid (DI) en vitaliteit van medewerkers te verbeteren, is niet altijd eenvoudig. Werkgevers zien dit soort maatregelen vooral als een kostenpost die bovendien niet direct iets oplevert. De KOBA-DI-tool van TNO helpt arbo- en HR-professionals de kosten én opbrengsten van dergelijke maatregelen beter inzichtelijk te maken.
37% van de werknemers geeft werkdruk of werkstress aan als reden voor verzuim, zo blijkt uit de cijfers van het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Verzuim vanwege hoge werkdruk duurt twee keer zo lang. Dit verzuim kan voorkomen worden als de signalen van stress bij medewerkers eerder worden opgemerkt. Waar moet je als leidinggevende op letten en wat kun je doen? HR Praktijk sprak met wellbeing-expert Hidde de Vries van Recharge360.
Als werkgever heb je invloed op het welzijn van een medewerker en kun je het verschil maken voor hem of haar én de persoon voor wie hij of zij zorgt. Maar medewerkers vertellen op het werk meestal niet dat ze mantelzorger zijn en werkgevers vragen er vaak niet naar. Veel werkgevers zijn echter onterecht terughoudend om mantelzorg bespreekbaar te maken. “Werkende mantelzorgers geven vaak aan dat leidinggevenden het onderwerp vaker ter sprake zouden moeten brengen.”
Steeds meer mensen ervaren problemen door de stijgende kosten van levensonderhoud. De prestaties van medewerkers kunnen sterk lijden onder financiële zorgen. Wat kun je als werkgever doen om het welzijn van medewerkers in deze situatie te verbeteren?
De financiële gezondheid van medewerkers is van invloed op hun welbevinden en daarmee ook op hun duurzame inzetbaarheid. Die financiële gezondheid is niet altijd vanzelfsprekend. Zo is bijna de helft van de Nederlanders financieel kwetsbaar blijkt uit onderzoek door Deloitte. Met deze insteek ontwikkelde pensioenuitvoerder APG samen met twintig andere werkgevers speciaal voor medewerkers onafhankelijk online platform Geldvinder.
Duurzame Inzetbaarheid komt neer op een goede balans van duurzaam ondernemen, duurzaam leven en duurzame educatie. In tijden van arbeidsmarktkrapte is het meer dan ooit belangrijk om hier actief mee aan de gang te gaan. Immers: gezonde, betrokken en flexibele medewerkers dragen in positieve zin bij aan de maatschappij, zowel in de organisatie als erbuiten. Om werkgevers hierin te ondersteunen opent op 1 september 2023 het tijdvak voor de aanvraag van MDIEU voor bedrijven. Om de subsidie toegankelijker te maken, zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de voorwaarden.
Bij Robidus zit duurzame inzetbaarheid in de genen en dat werpt zijn vruchten af, aldus directeur HR & Facility Gaby Wilbrenninck-Van Emmenes. Die focus vertaalt zich onder meer in een hoge mate van interne mobiliteit en goede interne verhoudingen.
Organisaties bestaan steeds vaker uit diverse, multiculturele teams. Hoewel deze diversiteit een rijkdom aan perspectieven en ideeën met zich meebrengt, kan het ook leiden tot taalbarrières die onbedoeld een uitsluitingscultuur creëren. Als HR-professional is het essentieel om de impact van deze barrières te begrijpen en proactief stappen te ondernemen om een meer inclusieve werkomgeving te bevorderen.
In de zomerperiode kan de buitentemperatuur flink stijgen. De binnentemperatuur stijgt dan net zo hard mee. Uit onderzoek blijkt dat vanaf 25 °C de gemiddelde productiviteit met 2 procent per graad afneemt. Als organisatie kun je verschillende stappen ondernemen om het binnenklimaat op kantoor op een doelmatige en duurzame manier te optimaliseren, zodat het geen effect op de arbeidsproductiviteit heeft.
Eisen aan verantwoorde en duurzame beslissingen worden steeds strenger. Een grote rol is hierin weggelegd voor de nieuwe ESG-wetgeving voor ‘milieu, social en governance’. Wat voor effect hebben de ESG-regels voor HR?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling