Als werkgevers niks doen holt het arbeidsvermogen van hun werknemers hard achteruit naarmate zij ouder worden. De afname van het werkvermogen blijkt tussen het 53ste en 67ste levensjaar gemiddeld in totaal 25 procent te zijn. Aangezien de gemiddelde leeftijd in organisaties oploopt nemen de financiële consequenties ook toe. ‘Investeren in leeftijdsbeleid is zelfs beter dan investeren in R&D’
Veertigplussers met een veel jongere leidinggevende lopen meer risico om te worden ‘afgeserveerd’. De meeste managers zijn weliswaar tevreden over hun prestaties, echter, de angst dat ze over onvoldoende veerkracht beschikken, leidt uiteindelijk toch tot een negatievere beoordeling. Vaak ten onrechte. Dat stelt Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch human resource management aan de Radboud Universiteit Nijmegen, tijdens de Tempo-Team College Tour.
Wanneer de gezondheid van ouderen toeneemt, zou de arbeidsparticipatie kunnen stijgen en zouden de zorguitgaven ingeperkt kunnen worden. Bram Wouterse concludeert in zijn proefschrift echter dat een betere gezondheid over het algemeen niet leidt tot lagere uitgaven. Ook is een goede gezondheid wel een noodzakelijke maar niet een voldoende voorwaarde voor arbeidsparticipatie.
Een kwart van de gepensioneerden wil weer werken mits ze zelf de voorwaarden kunnen bepalen. Ook als ze daarvoor 25 procent salaris moeten inleveren zo blijkt uit onderzoek van Medical Delta.
Minister Opstelten heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten te willen onderzoeken hoe de leeftijdsopbouw binnen de Nationale Politie evenwichtiger kan worden. Dit naar aanleiding van het jaarverslag van de Nederlandse Politie. Daaruit blijkt dat de gemiddelde leeftijd is gestegen naar 41,7 jaar.
De meeste managers hebben te veel werk op hun bord. Jij waarschijnlijk ook. Dit hoort op zich wel bij de functie, toch blijft het vaak een lastige klus om die hoeveelheid taken te verstouwen. En laten liggen is geen optie, want je weet dat je dit later dubbel en dwars weer terugkrijgt. Dus dan ga je toch maar weer aan de slag. Je doet van alles een beetje, houdt zo alle ballen in de lucht en werkt consequent te lange dagen.
Steeds meer werknemers maken zich zorgen over het behoud van hun baan. Deze zorgen zijn het grootst bij 50- tot 60-jarige werknemers. Tegelijkertijd zijn werknemers van deze leeftijd vaker enthousiast over hun baan dan jongere werknemers. Dit zijn enkele eerste resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2012, die eind vorig jaar is uitgevoerd door TNO en CBS.
De dit jaar afgesloten cao's laten een trendbreuk zien op het vlak van duurzame inzetbaarheid. Voor het eerst in vijf jaar neemt het aantal akkoorden met kwalitatieve afspraken over duurzame inzetbaarheid af. Het gaat daarbij om concrete afspraken rondom meer scholing, oudere werknemers, werk- en stageplaatsen voor jongeren en vitaliteit van werknemers.
Duurzame inzetbaarheid is iets waar werknemers vooral zelf aan moeten werken, vinden HRM’ers. Zij willen werknemers wel helpen hun eigen verantwoordelijkheid voor hun carrière te vergroten. Verder vinden ze dat loonstijging op basis van leeftijd niet vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar dat dit wel geldt voor demotie.
Hoppenbrouwers Elektrotechniek uit Udenhout is de winnaar van de ElkeDagBeterAward. Ondernemer Henny de Haas kreeg de prijs tijdens de Week van de Ondernemer overhandigd door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De award wordt door MKB-Nederland uitgereikt aan het mkb-bedrijf dat het duurzaamst met zijn werknemers omgaat.