In landen waar de overheid meer beleid voert gericht op de afstemming van betaald werk en privéleven, ontwikkelen organisaties zelf ook meer arrangementen voor werknemers, zoals extra verlofregelingen en flexibele werktijden. Dit blijkt uit onderzoek door dr. Laura den Dulk en dr. Sandra Groeneveld, verbonden aan de afdeling Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij ontvingen de Rosabeth Moss Kanter Award voor bestuurskundigen EUR voor hun baanbrekende onderzoek.
De 45+ werkzoekende heeft niet goed voor ogen waar en hoe gezocht moet worden naar werk en wie om hulp gevraagd kan worden. Dit blijkt uit onderzoek, onder 1329 respondenten, uitgevoerd in opdracht van Oudstanding. Ook blijkt deze groep weinig steun uit zijn omgeving te ervaren, wat juist van essentieel belang is voor het sneller terugkeren naar de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt leeftijd nog altijd als een zeer belemmerende factor voor het vinden van een baan ervaren.
Van hard werken word je wel ziek, zo viel de afgelopen week te lezen. Het kwam naar voren tijdens de campagne van minister Asscher om werkstress tegen te gaan. Niet juist aldus gelukscoach Onno Hamburger. De oplossing ligt volgens hem niet in het verminderen van werk maar het vermeerderen van het gevoel van autonomie.
De gemiddelde leeftijd tot welke werknemers aangeven te willen en kunnen doorwerken stijgt zo blijkt uit onderzoek van TNO. Het verschil tussen ‘willen’ en ‘kunnen’ doorwerken werd bovendien kleiner.
Hoe is het gesteld met het engagement van de werknemers in onze bedrijven? De cijfers tonen niet een heel opbeurend beeld. Uit wereldwijk onderzoek* blijkt dat 1 op de 5 medewerkers emotioneel is afgehaakt bij de eigen organisatie. Dus geen betrokkenheid, geen verbondenheid, geen ontwikkeling, groei en dus rendement. In dit artikel 3 gouden tips over hoe u mensen weer verbonden krijgt, met elkaar, met de manager en met de organisatie.
Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gepraat, maar er wordt nog (te) weinig in geïnvesteerd. Ook is het een hartgrondig misverstand dat het automatisch betekent dat je medewerkers zo lang mogelijk binnen de eigen organisatie aan de slag moet houden. Dit is de mening van dr. Albert Kampermann, voormalig hoofddocent van de Open Universiteit en een van de moderators op het HR Praktijk Diner.
Elke organisatie heeft belang bij vitale en optimaal inzetbare medewerkers. De rol van de leidinggevende is cruciaal om dit te ondersteunen. Het management ontwikkelprogramma leert leidinggevenden om strategisch, effectief en succesvol aan de slag te gaan met het bevorderen van vitaliteit.
Arbo Unie biedt de werkgever via het online vitaliteitsplatform VIEF toegang tot zelftesten, workshops en deelname aan vitaliteitsevenementen. Hierbij valt te denken aan persoonlijke coachingstrajecten en deskundig advies waarmee werknemers thuis en op het werk aan de slag gaan.
Als werkgever streef je naar duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Je zet je in om hen gezond en met plezier aan het werk te hebben én te houden. Arbo Unie ondersteunt je hierbij met een effectief monitoringinstrument: Duurzaam@work.
Op 7 april gaat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek met twaalf werknemers. Deze twaalf werknemers hebben volgens de minister allen op eigen initiatief geïnvesteerd in hun huidige én toekomstige werksituatie. Het doel van het ministerie is om meer mensen bewust te maken van de mogelijkheden om tot aan je pensioen gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven.