Het kabinet heeft het voornemen de Sociaal-Economische Raad (SER) komend jaar om advies te vragen over onder meer de flexibele inzet van mensen binnen organisaties. Het gaat dan bijvoorbeeld over flexibiliteit in werkplaats- en tijd, functieroulatie en variabel belonen. Het kabinet wil verder weten wat zulke flexibiliteit organisaties oplevert en welke gevolgen het heeft voor de werknemers van de organisatie. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Stress op de werkvloer is in Nederland beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Een direct gevolg van de toenemende werkdruk in Nederland. Ruim een derde van de medewerkers vindt de dagelijkse werkdruk te hoog of veel te hoog. Waarom hebben zo veel mensen hier last van? En wat kan er gedaan worden om de werkstress op grote schaal te doen afnemen?
Dagelijks horen we op de radio een (paniekerige) campagne van de overheid om de buiten spelgeraakte 50+ (met vakmanschap en meesterschap) toch alsjeblieft te gaan gebruiken in uw sollicitatieprocedure. Naast vrouwen, nieuwe Nederlanders en gehandicapten hebben 50+ nu blijkbaar ook een te grote achterstand op de arbeidsmarkt en moeten serieus geholpen worden. Eigenlijk zegt men grof gezegd: de helft van Nederland voldoet niet meer en kan niet meer meekomen. Mijn inziens een failliet van ons systeem en toekomst.
De tijdelijke overbruggingsregeling AOW wordt verlengd tot 1 januari 2023. Bovendien wordt de overbruggingsregeling AOW uitgebreid met personen die tussen 1 januari 2013 en 1 juli 2015 met vroegpensioen zijn gegaan.
Bedrijven en instellingen die hun mensen langer en gezonder aan het werk willen houden, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt 19 oktober 2015 een nieuw tijdvak open. Vanaf dan kunnen werkgevers aanvragen indienen bij het Agentschap SZW voor projecten gericht op duurzame inzetbaarheid. Een aanvrager kan de helft van de projectkosten gesubsidieerd krijgen, tot een maximum van 10.000 euro. De andere helft is voor eigen rekening.
Vakbonden FNV en CNV en werkgeversvereniging AWVN gaan via het cao-overleg het scheppen van garantiebanen voor mensen met een beperking ondersteunen zo meldt AWVN. De drie partijen hebben hiertoe een akkoord getekend.
Vooral werkloze ouderen leveren salaris in als ze weer een baan vinden. Zij gaan er gemiddeld 9 procent op achteruit. In sommige beroepsgroepen leveren hoogopgeleide ouderen bijna een kwart in. Het gaat er daarbij niet alleen om dat er meer werkzoekenden dan banen zijn. In de ict bijvoorbeeld gaat het om een kwalitatieve mismatch. Dat en meer blijkt uit onderzoek van het UWV geïnitieerd door de Volkskrant.
Het huidige HR-beleid faciliteert onvoldoende om productief en met plezier langer door te werken. Zorgwekkend is dat ontziemaatregelen nog steeds dominant zijn, terwijl er wordt bezuinigd op HR-instrumenten die positief bijdragen: het aanbieden van opleidings- en trainingsmogelijkheden om werknemers’ competenties up-to-date te houden. Dit concluderen Andries de Grip, Didier Fouarge en Raymond Montizaan in het onderzoek van pensioennetwerkorganisatie Netspar naar het personeelsbeleid van 1.400 werkgevers.
De overheid geeft steeds minder sociale zekerheid. De duur van een werkloosheidsuitkering is drastisch verminderd. Werkgever betaalt een transitievergoeding bij ontslag, is verplicht zich te houden aan de wetten bij verzuim en re-integratie. En langer doorwerken door duurzame inzetbaarheid is inmiddels het streven van vrijwel iedere organisatie.
Nederlandse werknemers zouden gelukkiger zijn als ze meer autonoom hun werk kunnen doen. 31 Procent van de werknemers gaf dit als antwoord op de vraag ‘Wat zou jij aan je werk veranderen om gelukkiger te worden?’.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.