Medewerkers worden honkvaster: 65 procent verwacht over twee jaar nog dezelfde functie bij dezelfde werkgever te hebben, zo blijkt uit het Raet HR Benchmark onderzoek. Een verontrustend cijfer, vindt Renske Rietbergen, manager Business Development, Marketing & Communicatie bij de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). Om de mobiliteit en duurzame inzetbaarheid op gang te brengen ontwikkelde de werkgeverskoepel een speciale app.
Slechts 25 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar meegedaan aan een bedrijfsprogramma gericht op het verbeteren van de gezondheid. De helft van de werkgevers wijdt dit gebrek aan enthousiasme aan het ontbreken van een overkoepelende gezondheidsstrategie.
Oud-profvoetballer John de Wolf is door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benoemd tot boegbeeld om de positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt te verbeteren. Waarom worden werkloze 50-plussers (of zelfs 45-plussers) nog steeds maar mondjesmaat door werkgevers in dienst genomen?
Werknemers die voor hun pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken doen dit vaak omdat zij psychische problemen hebben. Werknemers die zich gewaardeerd voelen zijn minder geneigd om met vervroegd pensioen te gaan. Het sociale klimaat is voor mensen met gezondheidsproblemen dan ook extra belangrijk. Dit concludeert promoverend psycholoog Astrid de Wind uit onderzoek dat zij bij TNO en VUmc uitvoerde.
Nieuwe generaties rekenen er op om veel elementen die onderdeel zijn van het privéleven terug te zien in de werkomgeving. De andere generaties nemen die manier van werken snel over. We spreken tegenwoordig niet langer over een work-life balance, maar over work-life fluency of fusion.
Als mensen steeds meer taken op hun bordje krijgen of er organisatieveranderingen plaats vinden dan kunnen mensen hier ziek van worden. De werkgevers en leidinggevenden zijn medeverantwoordelijk om dat te voorkomen. Luister naar medewerkers, vaak geven zij zelf al aan wat er moet veranderen stelt arbeidssocioloog dr. Maria Fleischmann van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Carglass B.V. heeft de 16e Kroon op het Werk prijs ontvangen. Het bedrijf viel bij de jury op door de grote betrokkenheid van de medewerkers bij de aanpak van duurzame inzetbaarheid. Iedereen kent de kernwaarden en is toegewijd op het thema duurzame inzetbaarheid.
HR-professionals die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers willen bevorderen, richten zich veelal op voldoende training en strategische personeelsplanning. Ook wordt mobiliteit gestimuleerd of soms zelf verplicht. Maar is dit effectief?
Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt de komende jaren verder. Van 5,3 miljoen mensen in 2011 naar 7 miljoen in 2030. Nu al heeft ongeveer 1 op de 5 mensen in de beroepsbevolking één of meer chronische ziekten. Dat zal de komende jaren toenemen, mede doordat steeds meer mensen langer doorwerken. Om chronisch zieken aan het werk te houden doet de Sociaal Economische Raad (SER) aanbevelingen om de ondersteuning te verbeteren en meer te doen aan preventie.
Al negen jaar achtereen stijgt de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan. Tussen 2006 en 2015 is die opgelopen van 61 naar 64 jaar en 5 maanden. Het afgelopen jaar is de gemiddelde pensioenleeftijd 4 maanden hoger dan een jaar eerder, meldt CBS.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.