In Nederland worstelen medewerkers met het effectief omgaan met werkstress. Maar liefst 40 procent van de medewerkers ervaart structureel werkstress door een te hoge werkdruk en een verstoorde werk- en privébalans. Factoren die de vitaliteit van werkend Nederland negatief beïnvloeden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Lang leve de werkdruk!’ van Schouten & Nelissen onder ruim 1.000 werknemers.
Jongere werknemers hebben gemiddeld meer werkstress en meer vermoeidheidsklachten dan ouderen. Hoewel dit niet meteen tot verzuim leidt, hebben deze problemen wel grote nadelige effecten, stelt Arbo Unie. ‘Werknemers tot dertig jaar hebben klachten die hun prestaties verminderen en uiteindelijk kunnen leiden tot een overspanning of burn-out. Dit blijkt uit onderzoek van Arbo Unie onder ruim 90.000 medewerkers.
De overheid voert weer campagne en werkgevers faciliteren hun personeel in allerlei trainingen en cursussen om de mentale veerkracht van medewerkers te vergroten. Beide slaan de plank volledig mis. De huidige aanpak van werkstress is symptoombestrijding en werkt zelfs averechts.
Werknemers gezond krijgen en houden. Wat kun je als werkgever doen om de eigen regie bij medewerkers te stimuleren? Uit onderzoek blijken drie factoren het meest van belang.
Remeha is al zo’n 75 jaar een bekende naam in de productie van cv-ketels, (zonne-)boilers, warm wateroplossingen, digitale tools en thermostaten. De laatste jaren heeft het Apeldoornse bedrijf een flinke omslag gemaakt met innovatie en de toenemende focus op duurzame technologie. Hoe krijg je (productie)medewerkers mee in een verandertraject en hoe borg je hun duurzame inzetbaarheid?
Een gezonde en veilige bedrijfscultuur draagt bij aan duurzame inzetbaarheid, ook bij fysiek zwaar werk. Dat er goede voorbeelden zijn laat producent van speciale vetten Loders Croklaan zien.
Voor ondernemingen of andere arbeidsorganisaties is het belangrijk om te sturen op duurzaam inzetbare medewerkers. Immers, organisaties zijn voor hun prestatie sterk afhankelijk van de toegevoegde waarde van hun medewerkers. Ook voor de werknemer is duurzame inzetbaarheid van belang. Hij zal hierdoor ook in veranderende omstandigheden meer toegevoegde waarde hebben. Door te sturen op duurzame inzetbaarheid realiseren organisaties toegevoegde waarde voor alle betrokkenen.
Bedrijven en organisaties waar de medewerkers duurzaam inzetbaar zijn halen het beste uit zichzelf…omdat ze plezier hebben en er beter van worden. Duurzaam inzetbaarheidsbeleid vraagt van iedereen in uw organisatie een andere manier van denken en doen. Open communicatie, elkaar aanspreken, talenten ontwikkelen, zelfregie, goed werkgever- én werknemerschap.
Koninklijke Gazelle profileert zich als het grootste fietsmerk met de meest moderne fietsfabriek van Nederland. Om hun oer-Hollandse product hangt al bij voorbaat een ‘gezonde’ sfeer; hoe kan het ook anders met een product dat beweging en sportiviteit stimuleert. Maar hoe zit het eigenlijk met de duurzame inzetbaarheid van het eigen personeelsbestand?
Minister Asscher roept een speciaal actieteam in het leven om bedrijven te helpen pesten op het werk tegen te gaan. Dat maakte de minister bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het team traint leidinggevenden in de aanpak van ongewenste omgangsvormen. Ook wordt voorlichting gegeven over de beste manier om pesten op het werk tegen te gaan.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.