Veel zorgmedewerkers ervaren een toegenomen werkdruk en vragen zich af of hun werk nog wel leuk is. De sector heeft te maken met aanhoudende reorganisaties, krappe budgetten en dreigende personeelstekorten. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers toch geluk blijven vinden in hun werk en wat kunnen ze er zelf aan doen?
Steeds meer bedrijven nemen maatregelen zodat hun medewerkers langer kunnen doorwerken. Terwijl in 2010 32% van de bedrijven dit soort maatregelen trof, liep dat de afgelopen jaren op tot 43% in 2016. Vooral landbouwbedrijven en overheidsorganisaties nemen actie op dit vlak. Dit blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2016 van TNO. De WEA is een tweejaarlijks representatief onderzoek onder ca. 5.000 vestigingen van bedrijven en instellingen.
Het hanteren van een vitaliteitsbeleid is niet nodig als het aan de mkb’er ligt (63%). De behoefte aan een dergelijk beleid is bij deze groep ondernemers simpelweg niet aanwezig. 19 procent geeft als reden dat het nog onbekend terrein is en 14 procent zegt dat de verantwoordelijkheid bij de medewerkers zelf ligt.
In 2016 was de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan 64 jaar en 5 maanden, net als in 2015. Het is voor het eerst in 10 jaar dat de gemiddelde pensioenleeftijd niet is gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Jong geleerd is oud gedaan. Het aloude gezegde gaat volgens Petra van de Goorbergh, directeur van OVAL Branche voor duurzame inzetbaarheid, zeker op voor duurzame inzetbaarheid. Het is namelijk niet alleen een kwestie van gezondheid, maar ook van competenties, motivatie en loopbaanontwikkeling.
Nu medewerkers van arbeidsorganisaties langer doorwerken ontstaan er nieuwe uitdagingen voor elke HRM-afdeling. Wat kunnen we doen om te zorgen dat de oudere medewerker gemotiveerd en inzetbaar zijn of haar werk kan blijven doen? Moeten we een regeling treffen of kunnen we beter de focus leggen op het individu en naar behoefte actie ondernemen?
Het thema Duurzame Inzetbaarheid was tot voor kort als puberseks: er werd veel over gesproken maar weinig aan gedaan. En als er al wat aan gedaan werd is het ad hoc. Hoe hier een geïntegreerd beleid van te maken en medewerkers mee te krijgen? Het Effectiviteitsmodel Duurzame Inzetbaarheid kan daarbij helpen.
Duurzame inzetbaarheid blijft een belangrijk thema, zo blijkt uit een recente afspraak op Europees niveau tussen de sociale partners. De Europese werkgever- en werknemersorganisatie hebben afspraken gemaakt over beleid dat ervoor moet gaan zorgen, dat medewerkers zinvol en gezond tot aan het pensioen kunnen doorwerken.
Hoe maak je de kosten en baten van investeringen in duurzame inzetbaarheid inzichtelijk en welke maatregelen moet je nemen om de ambities van je organisatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid te verwezenlijken? De KOBA-DI-tool, die sinds afgelopen najaar beschikbaar is, geeft antwoord op die vragen.
De meeste organisaties werken nog steeds niet met persoonlijke ontwikkelingsplannen (pop) of opleidingsbudgetten (pob) voor flexibel werkenden. Dit terwijl bedrijven die een duurzame band met flexibel werkenden proberen op te bouwen uiteindelijk beter af zijn zo constateert Fabian Dekker, arbeidssocioloog en verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in de WRR-verkenning Voor de zekerheid – De toekomst van flexibel werkenden en de moderne organisatie van arbeid.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling